Dacă cifra vehiculată de procurorii DNA este corectă și va fi confirmată de o instanță, Marian Vanghelie va intra în cartea recordurilor românești cu cea mai mare șpagă din istorie: 90 de milioane de euro.
Miza este uriașă în cazul lui Vanghelie, nu numai din perspectiva sumei pe care au anunțat-o anchetatorii.
Băiat cu școala vieții, primarul „care este” a reușit de-a lungul timpului să-și întindă tentaculele în zone vitale pentru buna funcționare a sistemului judiciar, de unde a obținut informațiile și influența care l-au ajutat să ajungă ceea ce este. Cred că pentru procurorii DNA ar fi fascinant să afle care sunt legăturile lui Vanghelie în sistemul judiciar și cât au primit ele de la edil pentru sprijinul acordat în toți acești ani.
Banii pe care i-a făcut primarul de la Sectorul 5 folosind protecția din sistemul judiciar l-au ajutat să se cațere până la vârful politicii românești și să facă acolo jocurile ani de zile.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Când alții cu mai mulți bani i-au diminuat influența în PSD, Vanghelie a ajuns în postura uluitoare de personaj istoric fondator al unui partid socialist alternativă la PSD. Dacă nu era luat pe sus de procurorii DNA îl vedeam alături de Mircea Geoană lansând o nouă cale în politică. Cine știe, poate ajungea chiar în postura de partener al cuplului Gorghiu-Blaga în formarea unei noi majorități parlamentare care să-i fie servită pe tavă președintelui Klaus Iohannis. Poate se și visa Vanghelie la dreapta lui Iohannis, în Parlament, la votul de învestire a unui nou guvern.
Pare absurd, dar un ins ca Vanghelie ajunsese în postura de salvator al socialdemocrației românești care salvează în același timp România de PSD, progenitura coruptă a tovarășului Ion Iliescu. Desigur, Vanghelie a devenit disident în PSD după ce a profitat din plin de acest partid și a ajuns să-i cunoască toate culisele, mai ales pe cele mai murdare.
A doua mare miză este, așadar, determinarea suspectului să deschidă ușa procurorilor către aceste culise. Cu siguranță că noaptea trecută nu au dormit foarte bine mulți șmecheri din politică. Au fost chinuiți de coșmarul că Vanghelie ar ajunge „sifonarul” DNA. Până la urmă are ani mulți de libertate de câștigat dacă începe să spună procurorilor tot ce știe el despre bani, partide și campanii electorale.
Avem motive bune să credem că acest caz ar putea să ne aducă evoluții spectaculoase, dacă anchetatorii au inteligența necesară pentru a-l determina pe Vanghelie să fie cooperant. Misiunea e oarecum dificilă, având în vedere că Vanghelie a crescut pe stradă și cu siguranță nu-l impresionează prea mult o cazare la arest sau la penitenciar. Probabil că la asta s-au gândit procurorii când au invitat-o și pe iubita primarului la sediul DNA. Deja a funcționat bine strategia aceasta cu suspecții care au turnat imediat când și-au văzut după gratii rudele apropiate. În această cheie trebuie interpretată chemarea Oanei Mizil la DNA.
Însă, dincolo de războiul psihologic pe care procurorii îl duc cu șemcherii pe care îi anchetează, este un aspect vital pentru noi. Arestările preventive și condamnările sunt o treabă pe jumătate facută dacă sistemul judiciar nu găsește o cale să recupereze până la ultimul bănuț tot ce au furat șmecherii din politică. Acum, situația este scandaloasă la acest capitol. În cel mai cunoscut caz, cel al infractorului Dan Voiculescu, bunurile confiscate de instanță nu au fost valorificate pentru a se achita integral paguba adusă statului. Din motive necunoscute, care ar trebui să se transforme în dosare penale pentru abuz în serviciu, Fiscul refuză să recupereze paguba și asta este foarte grav. Fără recuperarea integrală a banilor, scopul bătăliei împotriva corupției nu este atins.
Lucrurile ar trebui să meargă chiar mai departe, statul ar trebui să confiște toată averea nejustificată a celor acuzați de corupție și asta ar trebui să se întâmple în secunda următoare emiterii sentinței definitive de condamnare. Arestarea și eventuala condamnare a lui Vanghelie, de exemplu, e bună dar incompletă, dacă statul nu recuperează de la el rapid cele 90 de milioane de euro.