Partidul Alianța Pentru Patrie (APP), fondat de Codrin Ștefănescu, sesizează CCR și Avocatul Poporului cu privire la Legile Justiției, potrivit unui comunicat emis miercuri.
APP va sesiza CCR pentru declanșarea controlului de constituționalitate pe Legile justiției, pregătite de ministrul Cătălin Predoiu. De asemenea, partidul va sesiza și Avocatul Poporului pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților cetățenești prin aceste legi.
Comunicatul APP referitor la Legile justiției a fost transmis de vicepreședinte APP Mariana Vârgă, fost judecător; Constantin Udrea, fost judecător militar, vicepreședinte APP, și Francisc Tobă, deputat și vicepreședinte.
APP sesizează CCR cu privire la Legile justiției
Potrivit comunicatului, miercuri, în Parlamentul României, se va întruni Comisia Specială Comună a Camerei Deputaților și Senatului României. În cadrul acesteia, membri APP vor aduce propriile modificări și amendamente, în jur de 40, la Pachetului Legilor Justiției.
„Prin aceste modificări legislative, Ministerul justiției vrea să transforme CCR și instanțele naționale, în anexe ale instanțelor europene. În privința Legilor justiției, sistemul judiciar cunoaște un regres, independența sa fiind grav afectată.
Afirmăm cu tărie că MCV, GRECO; Comisia de la Veneția, nu reprezintă altceva decât instrumente internaționale de șantaj la adresa României și care au caracter de recomandare, nefiind obligatorii”, se arată în comunicatul partidului.
APP cere rezolvarea problemelor din justiție
Potrivit amendamentelor depuse, printre altele, prin Legile justiției se mențin în mod greșit numirile politice în funcții de la vârful sistemului judiciar, precum cea a Procurorului General al României, șefi ai DNA și DIICOT.
De asemenea, partidul susține că modificarea legilor justiției reprezintă o condiționare nepermisă pentru a face posibilă intrarea României în spațiul Schengen și ridicarea MCV și Mecanismul privind Statul de Drept (Rule of Law).
Prin urmare, partidul va milita pentru rezolvarea problemelor reale din justiție.
- eliminarea serviciilor secrete din activitatea de urmărire penală;
- rezolvarea problemei deficitului de personal din instanțe și parchete, față de volumul și complexitatea cauzelor, precum și adaptarea sistemului ECRIS de repartizarea aleatorie a cauzelor în funcție de aceste criterii;
- restrângerea detașărilor magistraților în funcții de demnitate public -deprofesionalizare și deficit de personal la instanțe și parchete;
- finalizarea proiectelor de digitalizre a justițieii, proiectul e-justice!-comunicarea hotărârilor judecătorești în format electronic, pentru degrevarea arhivelor, potrivit infoactual.ro.