Administrația George W. Bush ar fi înșelat deliberat opinia publică americană pentru a-și motiva invazia Irakului în 2003.
O telegramă a CIA din 2003 l-a avertizat pe fostul președinte că nu se poate confirma informația potrivit căreia Mohammad Atta, piratul aerian care a condus atacurile din 11 septembrie 2001, s-ar fi întâlnit cu un ofițer al serviciilor secrete irakiene, Ahmad Al-Ani, la Praga, cu puțin timp înainte de atentate.
Documentul CIA a fost prezentat în plenul Senatului american de către senatorul democrat de Michigan, Carl Levin, președintele Comisiei de Apărare. Acesta l-a acuzat pe Bush și administrația sa că a folosit cu bună știință informații false pentru a justifica invazia americană în Irak.
„A fost o campanie concertată a administrației Bush să facă legătura în mintea opiniei publice între Irak și oroarea atacurilor din 11 septembrie. Această campanie a reușit. Potrivit sondajelor cu o săptămână înainte de războiul din Irak, ceva mai mult de jumătate dintre americani credeau că Saddam a fost direct implicat în atentate”, a declarat Carl Levin. „Într-o proporție covârșitoare, aceștia sprijineau ideea invadării Irakului. Evident, legăturile lui Saddam cu 11 septembrie sau cu Al-Qaida erau doar ficțiuni.”
Levin a invocat și o carte recentă a lui Jiri Ruzek, șeful contrainformațiilor din Cehia în 2001, care afirmă că presupusa întâlnire între Atta și Al-Ani era doar un zvon și că Statele Unite au făcut presiuni asupra regimului de la Praga pentru a o confirma.
„Devenise tot mai clar că nu le satisfăcusem așteptările și că nu le furnizasem informația «corectă»”, a scris Ruzek în carte. „Fără nici o considerație față de noi, ne-au folosit informațiile pentru «scurgeri» propagandistice în presă și să le folosească drept motiv pentru acțiunea militară.”
Tot administrația Bush a susținut în mod fals că regimul Saddam Hussein ar fi deținut arme de distrugere în masă.
„Poporul american trebuie să cunoască întreaga istorie - nu doar pentru a înțelege deciziile din 2002 și 2003 care ne-au dus la război, dar și ca un avertisment pentru viitorii lideri față de folosirea incorectă a serviciilor secrete și de abuzurile puterii”, a conchis Levin.