Apel pentru monitorizare internațională la alegerile prezidențiale din România

Sursa foto: Ramona Strugariu/ Facebook

Într-un demers amplu pentru garantarea transparenței procesului electoral, Ramona Strugariu, copreședinta partidului REPER, a cerut guvernului să solicite urgent monitorizare internațională pentru turul II al alegerilor prezidențiale.

Problemele semnalate și reacția guvernului

Ramona Strugariu consideră că, indiferent de decizia Curții Constituționale privind renumărarea voturilor, o misiune OSCE/ODIHR este esențială pentru asigurarea corectitudinii procesului electoral. Solicitarea sa a fost făcută încă din iunie, atât printr-o scrisoare adresată ODIHR, cât și în întâlniri oficiale cu Marcel Ciolacu și Cătălin Predoiu la Palatul Victoria.

În cadrul acestor întâlniri, Strugariu și colegii săi din REPER au prezentat detalii privind neregulile semnalate la alegerile europarlamentare. Deși au cerut o misiune de monitorizare internațională, guvernul a ignorat solicitarea.

”Era obligatoriu ca aceste alegeri să fie organizate sub o misiune specială de monitorizare internațională, așa cum am cerut. Guvernul a ignorat complet această solicitare. Acum, ne costă pe toți uriaș. Dacă nu acționăm rapid, oamenii își vor pierde cu totul încrederea în democrație, în procesul electoral, în instituțiile statului. Percepția de haos este cel mai grav lucru care se poate întâmpla”, a declarat sâmbătă Ramona Strugariu, conform Euractiv.

Cereri pentru o monitorizare internațională OSCE/ODIHR

Strugariu a reiterat necesitatea unei misiuni OSCE/ODIHR, indiferent de deciziile Curții Constituționale în urma renumărării voturilor.

În opinia sa, o astfel de monitorizare este „vitală în contextul actual”. De asemenea, ea a făcut apel la europarlamentarii români pentru implicarea Comisiei LIBE în asigurarea corectitudinii alegerilor prezidențiale.

„Pentru parlamentare, este deja mult prea târziu, dar alegerile prezidențiale pot și trebuie să fie protejate”, a concluzionat liderul REPER.