Dezbinarea în interiorul PNL a existat încă de la începuturile sale, este congenitală, dar acest lucru nu a împiedicat partidul să fie parte a marilor evenimente din istoria României. Este concluzia la care a ajuns fostul președinte al PNL, Crin Antonescu. El a susținut un discurs în cadrul evenimentului „PNL între Prima şi a Doua Modernizare a României: 147 de ani de liberalism”. Manifestarea este dedicată aniversării a 147 de ani de la înființarea PNL.
Crin Antonescu, a fost prezent la evenimentul dedicat aniversării a 147 de ani de la înființarea PNL, la invitația actualului lider al partidului, Nicolae Ciucă. Cu acest prilej, el a făcut o serie de comentarii cu privire la evoluția PNL. Crin Antonescu s-a retras din viața politică după ce a fost înlocuit, la conducerea PNL, de Klaus Iohannis.
Fostul președinte a vorbit, la această aniversare, despre ceea ce se vehiculează în spațiul public, legat de dezbinarea liderilor și membrilor PNL. Acest lucru s-a văzut în special cu prilejul congresului din 2021, când Ludovic Orban a fost înlocuit cu Florin Cîțu în funcția de președinte.
„Se incriminează dezbinarea, despre care îndrăznesc să spun că e congenitală. Nu a fost doar în politică, nu doar în PNL, a fost în marea familie a Brătienilor, a fost între tată și fiu, între mari conducători ai acestui partid, mari intelectuali și mari patrioți. Dezbinarea este un element cu care PNL a trăit, a crescut și care s-ar putea să-i fie congenitală”, mai spune Crin Antonescu.
Întrebările și răspunsurile lui Crin Antonescu
Fostul președinte al PNL a arătat că, de la distanță, fără să fie implicat în viața politică de zi cu zi, a avut ocazia să observe mult mai bine felul în care a evoluat partidul. Porivit spuselor sale, când ești implicat „în viața politică de zi cu zi ești, vrei, nu vrei, actor, sub tirania amănuntului”.
„Cu fiecare an care se adaugă vârstei extraordinare a acestui partid, revin câteva întrebări, dacă nu le punem chiar noi, cei care suntem membri, le pun cei mai dragi prieteni ai noștri: Voi sunteți urmașii Brătienilor? Voi sunteți Partidul Național Liberal? Este Partidul Național Liberal - ca să mă exprim elegant - la înălțimea așteptărilor și istoriei sale?”, a continuat Crin Antonescu.
În acest context, el a vorbit și despre legătura dintre actualul PNL și cel din trecut, partidul care a făcut istorie în perioada dinainte de comunism.
„Sigur că e aproape la modă să răspunzi sau să se răspundă că nu, de parcă foarte mulți dintre cei care fac asta ar ști foarte bine cum era Partidul Național Liberal cu care ne compară (…) Sigur că cel mai adesea nu e la înălțimea așteptărilor sau la înălțimea istoriei. Nu e nimic nou și nu e un motiv de disperare. Dacă răsfoim publicistica lui Mihai Eminescu, vom vedea că părerea, sentimentele și atitudinea lui Eminescu față de liberalii aceia, față de primul Brătian erau chiar mai dure decât ale distinșilor noștri directori de conștiință de astăzi”, a afirmat Crin Antonescu.
PNL, urmaș al partidului înființat de Brătieni
Crin Antonescu a concluzionat că actualii membri ai PNL sunt urmașii celor care au înființat partidul, alături de Brătieni. Totodată a subliniat că PNL este partidul care a fost prezent active la toate marile evenimente din istoria României.
„Două lucruri nu se pot nega: dvs., membrii PNL sunteți urmașii Brătienilor. Partidul nu s-a născut că un grup de oameni au dezgropat un brand și au înființat un partid ca pe un ONG. (…) Al doilea lucru pe care vreau să-l spun e că nu e mare eveniment din istoria României de care PNL să nu fie legat. Nimic mare nu s-a făcut fără participarea și a PNL, asta este mândria sau povara dvs, asta poate fi șansa ca un partid cu istorie copleșitoare să aibă mereu viitor” a mai afirmat Crin Antonescu.