Apartamente și case, dar și spaţii comerciale, multe din ele situate în zone bune ale Capitalei, sunt ţinute la secret.
De 26 de ani, arhiva cu imobilele deţinute de Municipalitate este secretă și la discreţia unor privaţi care au pus mâna pe fostele ICRAL-uri, societăţile care administrau patrimoniul locativ și spaţiile comerciale aflat în proprietatea publică a Capitalei înainte de 1990. Zeci de milioane de euro au intrat în conturile acestor firme, iar mai marii Capitalei se fac că gestionează eficent patrimoniul. Evenimentul zilei a solicitat, încă din ianuarie 2016, în baza legii privind liberul acces la informaţii, apoi în aprilie 2016, iulie 2016 și noiembrie 2016 Primăriei Capitalei să precizeze câte imobile administrează Administraţia Fondului Imobiliar (AFI), veniturile și cine sunt chiriașii imobilelor, dar și câţi bani au încasat ICRAL-urile de la AFI. Nu am primit niciun răspuns oficial. Potrivit informaţiilor obţinute de EVZ, într-un an- AFI obţine venituri de aproximativ 65 de milioane de lei, doar din închirierea terenurilor și a spaţiilor comerciale pe care le deţine. Veniturile obţinute din închirierea vilelor și apartamentelor sunt un mister.
FOTO: Șefi i de la AFI au pus ochii și pe Satul Francez FOTO: LIBERTATEA
Directorul: „Nu e bine să știe lumea”
În timp Municipalitatea tace mâlc, directorul AFI, Mihai Enăchescu, ne-a explicat faţă în faţă de ce nu răspunde la solicitare. Explicaţia este halucinantă: „Dacă dăm public patrimoniul, vin oamenii și cer imobilele, se poate face speculă. Nu este bine să îl dăm”. Întrebat dacă nu consideră că a ţine la secret acea listă este ilegal, Enăchescu a replicat „că este mai bine așa”. Apoi a refuzat să facă publică orice informaţie și a dat vina pe Biroul de Presă al Primăriei. Contactată de EVZ, edilulșef al Capitalei, Gabriela Firea, a promis că se va interesa și ne va da o reacție.Cert este că Municipalitatea ar trebui să deţină o bază cu patrimoniul AFI, având în vedere că s-a făcut o licitaţie publică, în cadrul căreia s-a depus o singură ofertă. În urma acestei proceduri, s-a decis încheierea unui acord cadru în baza căruia cadastriștii societăţilor Cornel & Cornel Topoexim & Geoter Proiect & Primul Meridian & Gauss și Infotop - urmau să măsoare tot ce înseamnă imobil și teren care aparţin Municipalităţii și care sunt administrate în prezent de către AFI. Potrivit anunţului de atribuire a contractului, cadastrarea a costat aproximativ trei milioane de euro. Nici dupa această cadastrare- imobilele nu sunt toate publice.
Peste 60.000 de vânzări de imobile
Potrivit informaţiilor obţinute de reporterii noștri, AFI a încheiat peste 60.000 de contracte de vânzare din 1990 și până în prezent, dar numărul lor exact nu se știe. Motivul: o parte din arhiva AFI este deţinută, culmea, de fostele ICRAL-uri care au fost privatizate. Aceste societăţi gestionează în numele Administraţiei casele, apartamentele și spaţiile comerciale. Directorul AFI susține că instituția este în litigiu cu aceste societăți și că se vrea preluarea imobilelor din administrarea privatului. Cert este că fostele ICRAL-uri au devenit, după 1990, intermediarul AFI în ceea ce privește închirierea.
Chiriașii vechi sunt hăituiți
Cert este că mulţi chiriași au început să trimită petiţii publice sau să depună memorii la Primăria Capitalei. Ei povestesc cum ar fi fost obligaţi să plece din locuinţele închiriate, pentru a face loc altora care au pile la primărie sau AFI. O asemenea petiție a fost postată și pe domnuleprimar.ro. Un anume Vasile Marin, chiriaș AFI, a adresat o petiţie primarului Sectorului 5 prin care se plângea că a fost somat să părăsească locuinţa după ce a depus cerere la ICRAL Cotroceni pentru extinderea locuinţei. Acesta susţine că a fost evacuat de reprezentanții Primăriei, pe motiv că ar fi distrus locuinţa, deși ea a fost renovată. Ulterior, el scrie că locuinţa a fost preluată de indivizi care susţin că au relaţii la Primărie și AFI. Vasile Marin era chiriaș AFI într-un apartament pe strada Sabinelor. El a primit somație de evacuare în care scrie că a distrus locuinţa, deși ea era renovată complet în momentul emiterii deciziei de evacuare de către fostul edil-șef, Sorin Oprescu.
Tarife chirie
Contractele de închiriere pentru spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă se fac în baza unui ordin de repartiţie sau a unui proces verbal de licitaţie. Potrivit informaţiilor obţinute de EVZ, în cazul unităţilor de cazare, jocuri de noroc, un metru pătrat se închirează cu valori cuprinse între 80-40 de euro. O casă de schimb valutar achită 50 de euro pe metru pătrat, iar pentru un spațiu de birouri sau magazine se achită între 30 și 10 euro pe metru pătrat, pe lună.
Comisioanele de milioane încasate de ICRAL-uri
Imediat după Revoluţie, în 1990, societăţile de stat care administrau imobilele Municipalităţii s-au privatizat în mare grabă. Ele se numeau ICRALuri (întreprinderi de construcţii, reparaţii și administrare locativă). Ulterior, acestea au ajuns să încaseze, în fiecare an, milioane de lei drept comisioane pentru activitatea pe care ar fi trebuit, de fapt, să o desfășoare AFI, instituţie aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Potrivit informaţiilor apărute în media de-a lungul timpului, jumătate dintre aceste societăți au fost cumpărate de Vasile Turcu la acea vreme: ROM VIAL S.A. (fostul ICRAL sector 1), ORZONT (fostul ICRAL sector 6) și TITAN AL (fostul ICRAL sector 3).
Un Raport al Curţii de Conturi arată indolenţa cu care a fost gestionat patrimoniul imobiliar al Municipalităţii. Deși AFI are sute de angajaţi, instituţia de stat a încredinţat ICRALurilor execuţia prestărilor de servicii, fără să organizeze licitaţie. Concret, societăţile intermediau închirierile și gestionau contractele de reparaţii. Pentru acestea, AFI a achitat comisioane firmelor: Cotroceni SA (comsion 11,278%), Foișor (comision 10,278%), Orizont (comision 11,817%), Rom Vial (8,249%) și Titan (11,729%). Aceste Societăţi au încasat aproximativ 1,5 milioane de lei pe an.
Potrivit datelor obţinute de EVZ, sunt 3.820 de spaţii comerciale în cele șase sectoare ale Capitalei, majoritatea fiind administrate de ICRAL-uri, cele mai multe fiind în sectorul 1- 1.110. Pe de altă parte, apartamentele și casele sunt secrete, dar numărul lor este de ordinul sutelor, potrivit surselor EVZ.
Directorul bogat și mina de aur imobiliară
AFI deţine spaţii și în Centrul Vechi al Capitalei, unde, deși chiriile la liber cresc, autoritatea locală percepe sume derizorii. La o medie de 20 de euro metru pătrat pe lună, sunt închiriate cele 200 de spații comerciale administrate de Primăria Capitalei.
FOTO:Directorul AFI, Mihai Enăcescu, susţine că nu este bine să se dea publică lista locuinţelor deținute de Municipalitate
Cert este că, dacă în cazul spaţiilor comerciale, acestea nu au fost vândute, în cazul locuinţelor- în 2002 s-a dat drumul la vânzarea lor în rate, la acea dată Mihai Enăchescu, actualul director general, fiind șef serviciu vânzări locuinţe în cadrul AFI.
Are cinci apartamente
Mihai Enăchescu este șeful uneia dintre cele mai importante instituţii ale Capitalei: cea care administrează averea imobiliară. Anchetat de-a lungul timpului că ar fi vândut case ilegal, acesta este angajat la AFI de mai bine de 10 ani. În 2010, el ocupa funcţia de director de vânzări, iar în prezent este director general. Dacă în 2010, Enăchescu avea în conturi 149 de mii de lei și 1.600 de euro, în 2015, ca director general, avea în conturi 275 mii lei și 111 euro. Acesta deține cinci apartamente și o boxă în București și 28.700 de metri pătrați de teren în Ilfov. În 2003, pe când era șef serviciu vânzare imobile AFI, a reușit să cumpere un Volkswagen, iar în 2004 și-a achiziţionat o Dacie și un Jeep.
În perioada 2007-2009, acesta a acumulat bijuterii, obiecte de artă și mobilier, ca moștenire, potrivit declaraţiei de avere, în valoare de 26.000 de euro. Culmea, acesta are un salariu lunar care nu depășește cu mult 2.000 de lei.