PSD nu susține inițiativa colegilor de coaliție din PNL, de majorare a vârstei de pensionare printr-un act nromativ. Cei care optează să lucreze mai mult, după depășirea vîrstei de pensionare, o pot face și în prezent, în baza actualei legislații.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi a explicat poziția partidului din care face parte cu privire la inițiativa de majorare a vârstei de pensii. El a făcut o serie de declarații în contextul dezbaterilor din coaliția de guvernare cu privire la acest subiect.
Prin Florin Cîțu, liberalii au anunțat că se dorește promovarea unui act normativ care să permită românilor, dacă doresc, să lucreze până la 70 de ani. PSD se opune unei asemenea decizii, precizând că speranța de viață în România este mult prea mică pentru a majora vârsta de pensionare.
„Nu ne dorim majorarea vârstei de pensionare... Nu știu dacă a fost o discuție în interiorul PNL, nu am de unde să știu, dar eu vă spun că în coaliție nu a fost nici măcar o singură discuție pe majorarea vârstei de pensionare - sub nicio formă”, a declarat Marius Budăi.
Ministrul a precizat că și în prezent românii pot opta să se pensioneze mai târziu. Legea nu are nici o prevedere care să interzică, celor care doresc, să opteze pentru rămânerea în activitate și după pensionare. Budăi a precizat că poziția PSD cu privire la vârsta de pensionare este fermă și nu se va schimba chiar dacă colegii PNL, din coaliția de guvernare vor insista asupra sa.
„Am spus că ce doresc să rămână în câmpul muncii după 65 de ani pot opta, și este prevedere în Legea 263, cu o bonificație. Nu este interzisă munca după vârsta de 65 de ani nicăieri, deci se poate lucra”, a precizat Marius Budăi conform Antena 3.
Majorarea vârstei de pensionare, subiect în ședința PNL
Conducerea PNL a discutat în ședința Biroului Permanent de marți, 1 februarie, despre posibilitatea creșterii vârstei de pensionare la 70 de ani. Ulterior, Florin Cîţu a vorbit despre posibilitatea pensionării la 70 de ani ca despre un sistem voluntar, iar nu obligatoriu.
„…dacă cineva vrea să mai lucreze şi, în felul acesta, să contribuie, să aibă o pensie mai mare, pentru că se creează un sistem de motivare, dacă lucrezi, statul contribuie, te ajută, la contribuţie, deci o să ai o pensie mai mare. Era un sistem opţional, nu obligatoriu. Nu este ceva la care ţinem foarte mult. Dacă se crede că nu este nevoie de aşa ceva, deşi ar ajuta bugetul, şi vedem că în toate Europa s-a făcut, este în PNRR.
Repet, soluţiile trebuie să vină de la Guvern, nu de la politicieni. Expertiza, informaţiile, toate astea sunt la Guvern. Când o să avem şi un proiect de pensii, când o să avem şi un proiect al legii salarizării, şi un proiect al reformei administraţiei publice putem să discutăm despre ele”, a declarat Florin Cîțu.
Guvernul nu este de acord
Un astfel de proiect nu este agreat, însă, de guvern, după cum a subliniat premierul Nicolae Ciucă, în debutul ultimei ședințe de guvern, de miercuri, 2 februarie.
„Pentru că am avut câteva semnale legate de o asumare la nivelul Guvernului vizavi de prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani, aş vrea să anunţ că nu este deloc adevărat. Nici măcar nu am avut o discuţie la nivelul acesta şi, din tot ceea ce ştim până în acest moment, este vorba despre o posibilitate, ca benevol, dacă cineva doreşte să rămână în activitate până la 70 de ani. Guvernul nu a discutat şi nu poate să-şi asume răspunderea pe un astfel de demers”, a afirmat Nicolae Ciucă.