Voucherele sociale pentru achiziția de alimente ar putea fi acordate familiilor cu venituri mici, până la finalul anului 2027. Informația a fost prezentată de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Aceste vouchere se acordă o dată la două luni și au valoarea de 250 de lei. Ajutorul este destinat persoanelor cu venituri reduse și este acordat în contextul actualelor crize.
Românii cu venituri mici ar putea primi voucherele sociale pentru alimente până la finalul anului 2027, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş. Oficialul guvernamental a precizat că acest lucru este negociat, de către reprezentanții Guvernului României cu oficialii Comisiei Europene.
„Spun în premieră, dar nu mă refesc de acest lucru. Unul din subiectele de negociere cu Comisia Europeană a fost ca pe viitor şi pentru păturile sociale care vor fi cele mai afectate de rata inflaţiei, şi în funcţie de cum va evolua rata de sărăcie extremă la nivelul României, să putem să acordăm facilităţi, dacă decizia aceasta va fi luată în coaliţie, până la sfârşitul anului 2027”, a declarat Marcel Boloș.
Negocieri cu CE
Potrivit spuselor sale, având în vedere că este vorba despre alocații plătite din fonduri europene, România trebuie să demonstreze în fața Comisiei Europene că își atinge obiectivele pe care le-a asumat. Este vorba despre susținerea păturilor cele mai defavorizate.
„Aici avem într-adevăr această procedură de negociere cu Comisia Europeană, sigur că la fondurile europene condiţia este ca să atingem obiectivele care sunt fixate prin fondurile care ne sunt alocate, respectiv să ţintim pătura cea mai săracă care se află în dificultate şi care poate să beneficieze în continuare de aceste facilităţi”, a adăugat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Cum arată cardul pentru vouchere
În acest context, ministrul a presentat și suportul de plastic pe care vor fi alocate sumele destinate populației cu venituri scăzute. Voucherele, în format electronic, vor fi distribuite în următoarele două săptămâni.
„Este sub forma unui card normal, are componenta de material plastic şi CIP, şi preia informaţiile care sunt necsare pentru indentificarea titularului de voucher, precum şi virarea sumei pe card. Pot fi cheltuiţi toţi banii o dată, nu există o limită de cheltuire a banilor, pot fi cumpărate produse alimentare, cele care se gasesc pe raftul magazinelor”, a explicat Boloş pentru Antena 3.
Cine beneficiază de ajutorul social
Voucherele sociale pentru alimente vor fi distribuite, începând cu data de 1 iunie, o dată la două luni, unui număt de 2,5 milioane beneficiari. Programul guvernamental „Sprijin pentru România” are alocat un buget de 3,1 miliarde de lei.
Beneficiarii acestor vouchere sunt pensionarii cu venituri de până la 1.500 de lei; persoanele cu handicap grav şi venituri mai mici de 1.500 de lei; familiile cu cel puțin 2 copii, cu venituri mai mici de 600 de lei/membru; familiile monoparentale cu venituri mai mici de 600 de lei/membru; familiile care au dreptul la ajutor social; persoanele fără adăpost.
Finanțarea va fi acordată de la bugetul de stat, dar și din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020, precum și din Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS) aferent perioadei 2021-2027.