Guvernul condus de premierul Florin Cîțu a luat în discuție posibilitatea plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale.
UPDATE: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a oferit declarații despre plafonarea prețurilor la gaze naturale și energie electrică. Oficialul a transmis că nu este de acord cu adoptarea unei astfel de măsuri în contextul în care investitorii ar fi descurajați să mai investească în România.
Ce legi intră în vigoare de la 1 noiembrie
„Suntem hotărâți ca începând cu data de 1 noiembrie să avem două legi care intră în vigoare - una pentru consumatori și una pentru IMM-uri. Vorbim de OUG pentru că este o urgență să protejăm românii și IMM-urile în această iarnă. Dacă e cazul și sunt idei bune în Parlament, eu sunt receptiv și putem ajusta lucrurile din mers.
Dacă vorbim strict de plafonarea prețurilor înseamnă un semnal în piață că nu se doresc investiții. O plafonare a prețului înseamnă o descurajare a investitorului de a veni să investească în România, (...) știind că nu pot să vândă la prețul pieței. Eu, personal, nu sunt adept al plafonării prețului. Dacă vorbim, indirect, putem spune că este o plafonare a prețului la consumatori, ceea ce am făcut eu”, a declarat ministrul Virgil Popescu.
Românii cu venituri mari nu ar trebui să beneficieze de plafonarea prețurilor
Ministrul Energiei a transmis că românii cu venituri mari și foarte mari nu ar trebui să beneficieze de plafonarea prețurilor la gaze și energie întrucât nu ar fi o măsură corectă față de restul populației.
„Mai am o problemă cu plafonarea prețurilor - nu mi se pare just și moral ca și cei cu venituri mari și foarte mari să beneficieze de o plafonare. Desigur, dacă vorbim despre explozii de prețuri... Haideți să vedem cu evoluează situația, dar sunt deschis, în general, la orice tip de discuție și să alegem cea mai bună variantă pentru români”, a mai precizat Virgil Popescu.
Știre inițială: Premierul Florin Cîțu a declarat că în ședința de guvern s-a luat în discuție plafonarea prețurilor la gaze naturale și la energie electrică. El a precizat că în ședința de guvern au fost discutate mai multe măsuri de compensare a facturilor foarte mari pe care le primesc consumatorii pentru electricitate și gaze naturale.
„Avem deja soluții pentru compensare și voiam să ne asigurăm că clienții casnici și non casnici, adica IMM-urile și persoane fizice, nu vor plăti toată factura în acestă iarnă și aici soluțiile le avem, urmează doar să ne gândim care e forma cea mai simplă ca să nu trebuiască oamenii să completeze tot felul de formulare”, a declarat premierul.
În acest context, Florin Cîțu a fost nevoit să admită că una dintre soluțiile avute în vedere este cea a plafonării prețurilor. Această măsură a fost propusă de PSD, principalul partid de opoziție, care a inițiat o lege în Parlament. Florin Cîțu a admis, cu jumătate de gură, că plafonarea prețurilor ar putea rezolva problema scumpirilor pentru perioada următoare.
„Pentru mine este important să nu distorsionăm foarte mult piața, pentru că în momentul în care introduci o stfel de măsură distorsionezi piața, motivația de a investi dispare pentru companii. Și atunci vreau să vedem cum luăm acaestă măsură ca să fie cât mai puțin invazivă în piață. Dar trebuie să recunoaștem că în acest moment există o situație specială care necesită măsuri speciale. Cele trei instituții vor veni până săptâmâna viitoare cu o soluție de compensare pentru clienții casnici și noncasnici”, a declarat Florin Cîțu
Premierul a precizat că în perioada următoare se vor purta discuții pe tema plafonării prețului la energie și gaze între Ministerul Energiei, Consiliul Concurenței și Comisia Europeană. Florin Cîțu a precizat că guvernul a luat în considerare o astfel de discuție, în condițiile în care mai multe țări europene au făcut propuneri similare la Bruxelles.
Ce spunea Cîțu în urmă cu câteva zile
În urmă cu câteva zile, același premier susținea contrariul, că nu este de acord cu o plafonarea prețurilor la gaze și electricitate, în ciuda exploziei facturilor pentru populație. Premierul Florin Cîțu declara că se opune plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru populație, timp de un an.
Florin Cîţu excludea, la vremea respectivă o astfel de măsură, respingând propunerea venită din partea Partidului Social Democrat, susținută si de partenerii de guvernare de la UDMR. El spunea că Executivul are în vedere alte măsuri pentru a populația de majorările de prețuri la energie electrică şi gaze.
„Plafonarea preţurilor e mai complicat. Suntem într-o economie liberală. În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva. Ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi”, a declarat Florin Cîţu.