Anul politic 2023. PSD și PNL, dragoste din interes până după alegeri

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Sursa foto: INQUAM Photos

Anul 2023 a adus o premieră în politica românească, rotativa guvernamentală. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au făcut schimb, la conducerea guvernului, în ciuda celor care credeau că nu se va întâmpla. Pe de altă parte, relația dintre PSD și PNL s-a consolidat și decurge linear, fără crize sau dispute majore. Unii ar zice că este vorba despre stabilitate politică.

PNL și PSD au avut un parcurs linear în 2023, relația lor decurgând destul de lin, fără crize sau supărări majore. Chiar dacă unii politicieni liberali au răbufnit, public, exprimându-și nemulțumirile, nu s-a întâmplat nimic notabil. De altfel, declarațiile belicoase ale unor lideri PNL, împotriva colegilor de coaliție dau impresia unui joc politic. Un joc al cărui scop este să creeze imaginea că partidul nu este subordonat total lui Marcel Ciolacu și social-democraților.

În schimb, președintele Nicolae Ciucă, cu Klaus Iohannis în spate, a reușit să mențină lucrurile sub control. A făcut-o atât în interior, calmându-i pe nemulțumiți, cât și în relația cu PSD. Ciucă și Ciolacu au găsit o cale comună, de dialog, de fiecare dată când au apărut asperități. Astfel că au fost evitate crizele politice majore în coaliție.

Drept urmare, PSD și PNL au decis să guverneze împreună până la finalul anului electoral 2024. Aceasta, cu toate că liberalii nu ies tocmai bine. Cei mai importanți lideri din conducerea partidului par satisfăcuți de aranjament și încearcă să profite, cât timp le-a mai rămas, de beneficiile guvernării. Cu atât mai mult cu cât ei își vor conserva pozițiile de parlamentari, europarlamentari etc.

Aceasta indiferent de drumul pe care îl va urma PNL după alegerile din 2024, într-un nou guvern, cu PSD, sau pe băncile opoziției.

Conducerea PNL Sursa foto: Facebook

Rotativa guvernamentală, premieră politică

Anul politic 2023 a adus o premieră în politica românească de după 1989, rotativa guvernamentală. Nicolae Ciucă, premierul liberal a demisionat și i-a lăsat postul colegului său de coaliție, Marcel Ciolacu. Decizia lui Ciucă a stârnit nemulțumiri în rândul multor liberali. Aceștia sperau că rotativa propusă la înființarea coaliției PSD – PNL, nu va funcționa.

Nu puțini au fost cei care au crezut că, în ultimul moment, președintele Klaus Iohannis va face o mișcare surpriză. Aceștia au tras nădejde, că șeful statului, adevăratul conducător al partidului, îi va scoate pe social-democrați din guvern.

Speranțele au fost zadarnice, căci Iohannis nu este un jucător, precum Traian Băsescu, înaintea sa. Iar menținerea PNL în fruntea guvernului nu pare să fi avut vreo importanță pentru el. Astfel, rotativa s-a produs, în liniște, fără să schimbe nimic pentru liberali.

PSD și-a păstrat Transporturile, pentru Sorin Grindeanu, un minister important din punct de vedere electoral. Marcel Ciolacu a refuzat să se conformeze protocolului inițial și să-l schimbe, cu PNL. Drept care, pentru a nu-și irita și mai mult colegii, Nicolae Ciucă a trebuit să găsească o altă soluție ca să le dea satisfacție.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

PNL a scos UDMR din coaliție

Cu binecuvântarea lui Klaus Iohannis, acceptând că PSD reprezintă prima voce în coaliție, liberalii au scos de la guvernare UDMR. Deși până atunci nu au existat dispute sau contre cu formațiunea condusă de Kelemen Hunor. Nicolae Ciucă a făcut-o pentru a nu se confrunta cu o revoltă internă, oferindu-le colegilor săi Ministerul Dezvoltării, în locul Transporturilor.

Acest portofoliu le conferă celor din PNL posibilitatea să-și satisfacă primarii și președinții de consilii județene. Ministerul Dezvoltării alocă fonduri bugetare pentru diferite investiții la nivel local, parte prin Anghel Saligny. Or, în perspectiva anului electoral 2024, Nicolae Ciucă are nevoie să-și fidelizeze aleșii locali. Mai ales că în teritoriu, relațiile dintre PSD și PNL nu sunt cordiale precum cele dintre șefii celor două partide.

La fel, Ministerul Mediului, preluat de liberali tot de la UDMR, părea o alegere bună. PNL avea ocazia să iasă în evidență mulțumită programelor de tip Rabla, Casa Verde etc. Odată cu adoptarea noii legi a bugetului Mediul apare ca o alegere proastă. Finanțările pentru Rabla s-au redus, iar acest lucru se va răsfrânge asupra ministrului liberal.

Parlamentul României, Sursa Foto: Arhiva EVZ

Social-democrații, profitorii guvernării

Spre deosebire ceea ce se întâmplă în curtea liberalilor, PSD dă impresia unui partid matur și mult mai stabil în coaliție. Favoriți în toate sondajele de opinie, fără teamă că și-ar putea pierde alegătorii din cauza unei coaliții nefirești, social-democrații apar mai relaxați. Ascultători față de Marcel Ciolacu care i-a adus la butoanele guvernării, după doar doi ani de opoziție, social democrații nu au motive de nemulțumire sau revoltă.

Punând pe seama grelei moșteniri - guvernele PNL, respectiv PNL - USR din perioada 2019 - 2021 - dezastrul din sistemul public, pozează în salvatorii României. Ca și cum nu s-ar fi aflat la guvernare în perioada 2017 - 2019 și nu ar fi în spatele deciziilor care care au condus la dezastrul din prezent.

Lăsându-i pe liberali să deconteze eșecurile guvernării, social-democrații se preocupă doar de propriul interes electoral. Își promovează măsurile sociale, precum creșterea pensiilor și a salariului minim, în rândul propriului electorat, conservându-și poziția de favoriți în sondaje.

De altfel, majorările de taxe și impozite, tăierea facilităților pentru diferite categorii de angajați etc., măsuri nepopulare adoptate prin legea austerității, lovesc, în special, în electoratul de dreapta. Cei care în 2019 și 2020 au votat cu PNL.

PNL, în pierdere după relația cu PSD

În 2021, PNL a ales PSD, ca primă opțiune, pentru o nouă coaliție de guvernare, după ce a rupt înțelegerea cu USR. Ca răzbunare pentru votul de demitere a guvernului Cîțu, liberalii au refuzat să refacă alianța cu partidul lui Cătălin Drulă.

Alegerea PSD nu s-a dovedit foarte înțeleaptă pentru liberali, dacă avem în vedere poziția pe care o ocupă în sondajele de opinie. PNL a decontat cel mai mult de pe urma guvernării cu PSD. Liberalii au căzut la 19 – 20% în preferințele alegătorilor, iar procentul s-a menținut pe tot parcursul anului 2023.

Electoratul de dreapta, anti-PSD, dezamăgit, s-a îndepărtat de formațiunea condusă de Nicolae Ciucă, iar șansele să-l recupereze sunt nule. Cei care i-au votat în 2019 și, mai apoi, în 2020 se reorientează. Unii vor sta acasă, în ziua votului, iar mulți alții se vor reorienta spre noua Alianță Dreapta Unită (USR – PMP - FD) sau chiar spre AUR.

La același scor, de 20%, s-ar fi aflat PNL, în cel mai pesimist scenariu, dacă ar fi continuat guvernarea alături de USR. Într-un asemenea caz, însă, ar fi avut mai multe șanse să mobilizeze electoratul de dreapta, anti-PSD.