Anticipatele și frica de PSD. Șantajul liberalilor asupra propriului electorat

LUDOVIC ORBAN, MARCEL CIOLACU, PSD, PNL

Vom avea alegeri anticipate, este clar. Greii PNL și PSD s-au pus de acord, iar USR și celelalte partide mici s-au aliniat în spatele lor, fiecare după preferințe. În Parlament, liberalii mai au de pus la punct câteva detalii, de comun acord cu PSD, bineînțeles. Un singur protagonist lipsește din scenariu: alegătorul român. Social-democrații îl ignoră, absorbiți de problemele interne, iar liberalii pare că îl supun unui șantaj: ori cu noi, așa cum suntem, ori cu PSD.

Oficial, PNL declanșează procedura pentru alegeri parlamentare anticipate deoarece actualul Parlament, controlat de PSD, „îl împiedică să promoveze reformele în interesul românilor”. În fapt, aflați la 40% în sondaje, temerea liberalilor este că se vor eroda atât de mult la guvernare încât, dacă alegerile vor fi la termen, în toamnă, vor câștiga la limită sau, mai rău, vor pierde în fața unui PSD din ce în ce mai agresiv în opoziție.

În fața alegătorilor, Ludovic Orban și colegii săi nu prea mai au cu ce să se prezinte. Cele trei luni de guvernare, n-au fost o reușită, în ciuda declarațiilor triumfaliste. Au fost corectate sau abrogate unele măsuri din vremea guvernărilor Dăncilă și… cam atât. Rudele și prietenii pesediștilor, de care făceau atât tapaj la preluarea guvernării, au fost înlocuite, în funcții publice, cu rudele și prietenii lor. Deciziile importante au fost amânate până în ultima clipă. Așa s-a ajuns ca, în ședința din ajunul moțiunii de cenzură, Guvernul să ia în discuție 25 de ordonanțe de urgență, fără să fie dezbătute public și avizate conform legii.

Pe de altă parte, ca să obțină alegerile parlamentare anticipate, liberalii au sacrificat unul dintre principalele angajamente electorale pe care și le-au asumat la prezidențiale și europarlamentare: modificarea legislației în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. A fost un sacrificiu cinic, făcut cu bună știință, o înțelegere, pe la spatele alegătorilor, cu adversarii din PSD, dar și pentru confortul propriilor primari care doresc să-și securizeze mandatele.

Acum comunicatorii PNL au o mare problemă, întrucât trebuie să explice electoratului anti-PSD, care a votat masiv la europarlamentare și prezidențiale, de ce a acceptat pactul cu dușmanul și nu i-a aplicat lovitura fatală, la coloana vertebrală – primarii și președinții de consilii județene.

Temerile alegătorilor în folosul PNL

Nu există un răspuns pentru așa ceva, oricum nu unul satisfăcător care să-i mulțumească pe toți cei care au protestat zile și luni în șir, contra „ciumei roșii”, care au încasat gaze și bastoane pe 10 august 2018 în Piața Victoriei ori care au stat ore în șir la cozi interminabile, ca să voteze la europarlamentare și prezidențiale.

Și atunci liberalii forțează cât pot de mult gradul de toleranță al propriilor alegători. Ei mizează pe faptul că, după trei ani petrecuți cu PSD, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă la guvernare, după toate grozăviile pe care le-au comis, majoritatea românilor suflă și în Ciolacu. Cu atât mai mult cu cât, pe lângă el, și-au găsit loc câțiva dintre cei mai controversați aghiotanți ai lui Dragnea.

Or, profitând de frica pe care încă o inspiră PSD, Ludovic Orban și colegii săi recurg la o formă de șantaj împotriva electoratului: „Ne votați și ne acceptați așa cum suntem, cu bâlbele, cu gafele și cu clientela noastră sau vă aruncăm în gura lupului PSD care, ați văzut deja, este de zece ori mai rău”.