EVZ a semnalat pericolul încă din luna iulie. ANPC: Fructe tratate cu o substanță care atacă rinichii și ficatul, în magazinele

Directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, îi avertizează pe români să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără. Unele dintre acestea sunt tratate cu Imazalil, un pesticid interzis în Uniunea Europeană, care atacă fi catul și rinichii.

Citiți cu atenție eticheta produselor pe care doriți să le achiziționați și e bine sa știți că: portocalele si citricele conservate cu Imazalil sunt foarte periculoase pentru consumul uman. Thiabendazol-Imazalil sau E233 este folosit pentru combaterea bolilor la plante si are o acțiune fungicidă”, spune Paul Anghel, directorul ANPC. Acesta a dat exemplul etichetei unor citrice provenite din Turcia și pe care este specificat respectivul pesticid.

Fructele tratate nu au un miros specific

Directorul ANPC afirmă că ingerarea acestei substanțe atacă ficatul și rinichii și ar putea fi cancerigenă. Paul Anghel spune că substanța este cu atât mai periculoasă cu cât această nu are un miros specific: ”Fructele și legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit și nici o culoare aparte”. El a adăugat că legislația Uniunii Europene interzice folosirea Thiabendazol - Imazalil în agricultură. „Atenție! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor și legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafața lor!”, subliniază directorul general al ANPC. 

FOTO: Numărul 8026 din 6 iulie, anul acesta, cu informația privitoare la pericolul pesticidelor

Fructele vândute vrac nu au etichetă

EVZ a scris încă din luna iulie despre pericolul reprezentat de substanțele cu care sunt tratate fructele, „Aceste fructe sunt tratate cu două tipuri de pesticide, iar aceste produse chimice rămân prinse între pielița fructului și stratul de ceară, cu care sunt tratate pentru a putea fi transportate la mari distanțe.

Așa că avem toate șansele să mâncăm o combinație de fruct, pesticide și ceară. Problema este că această ceară se așează pe pereții sistemului digestiv și în timp provoacă afecțiuni grave, printre care și diverse tipuri de cancer”, ne-a spus Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumator, la începutul lunii iulie. Tot el ne-a atras atenția atunci că marea problemă este că, în cazul fructelor vândute vrac, nu avem unde citi aceste informații. „Instituțiile statului abilitate în acest domeniu, ANPC și ANSVSA, ar trebui să oblige comercianții să afișeze la standurile de fructe, pe lângă țara de origine, și substanțele cu care au fost tratate și dacă sunt acoperite cu un strat de ceară”, ne-a spus Stanciu.