A intrat în vigoare CODUL PORTOCALIU de ninsori și viscol. VEZI ce județe sunt afectate și prognoza pe zilele următoare

Astăzi, de la ora 18.00, a intrat în vigoare avertizarea de cod portocaliu de ninsori, viscol și polei emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, pentru zona de sud și sud-est. Restul țării este sub avertizare de cod galben.

De la ora 18.00, a intrat în vigoare o avertizare cod portocaliu de ninsori, viscol și polei care vizează partea de sud si de sud-est a terioriului, celelalte zone ramânand sub incidența codului galben. Șefii de arme au fost convocați la Ministerul de Interne pentru a interveni în caz de urgență. La întâlnire a participat și ministrul Traian Igaș. Avertizarea de cod portocaliu este valabilă de duminică, ora 18.00, până miercuri, ora 10.00. În tot acest timp va ninge viscolit în sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia, viteza vântului va depăşi la rafală 70- 80 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m. În noaptea de duminică spre luni va fi viscol în sudul Moldovei şi în Bărăgan, apoi se va extinde spre celelalte regiuni, atingând intensitatea maximă de luni, ora 14.00, până marţi, ora 18. La începutul intervalului, în Dobrogea şi estul Munteniei vor mai fi precipitaţii mixte şi se va menţine poleiul, au precizat meteorologii. Codul portocaliu a fost emis pentru: Bucureşti şi judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi. Codul galben a fost emis pentru judeţele: Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Covasna, Harghita, Suceava, Neamţ, Bacău, Vaslui, Iaşi, Botoşani şi parţial pentru Sibiu, Braşov, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş.

Avertizare de „freezing rain” Începând de sâmbătă, 4 februarie, un fenomen rar s-a abătut asupra României. Azi-noapte, ploaia înghețată a căzut în Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, Oltenia şi Transilvania. „Freezing rain” a transformat Bucureștiul în patinoar, iar la primele ore ale dimineții, nu se putea circula pe trotuare. Maşinile, cablurile electrice, pomii şi trotuarele au fost îmbrăcate într-un strat subţire de gheaţă, iar șoferii au avut mari probleme în a-şi dezgheţa maşinile.

În continuare, sunt prognozate precipitații în mai multe zone ale țării. „În Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei vor mai fi precipitații sub forma de ploaie și lapoviță și pe arii extinse se va produce polei, iar vântul va fi moderat. În celelalte regiuni va ninge”, anunță ANM.

Potrivit directorului Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, fenomenul „freezing rain” nu este total neobişnuit pentru România și se formează din cauză că în straturile înalte ale atmosferei temperaturile cresc, iar la nivelul solului, unde sunt temperaturi sub zero grade, ploaia se transformă imediat în gheaţă. Astfel, în urma „freezing rain”, se formează o crustă subţire de gheaţă.