ANM a emis Cod galben de vijelii şi grindină. Când vine canicula şi ce zone vor fi puternic afectate

Vijelii. Sursa foto: Arhiva EVZEVZ

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunțat Cod galben pentru perioada 25 mai, ora 12 - 26 mai, ora 08, ploi puternice, grindină, vijelii, dar şi schimbări bruște de temperatură, maximele ajungând în sudul ţării la pragul caniculei. Aceste fenomene vor fi mai frecvente în regiunile sud-estice începând de mâine, 26 mai.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a anunţat că în interval 25 mai, ora 12 - 26 mai, ora 08, vom avea parte de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Mai exact, în intervalul menționat în Maramureș, Transilvania, local la munte, iar îndeosebi spre seară și noaptea și în Banat, Crișana și nordul Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55...70 km/h și pe arii restrânse 80...90 km/h), averse torențiale şi izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 15...20 l/mp şi izolat 30 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse în noaptea de miercuri spre joi (25/26 mai) și în restul teritoriului, iar pe parcursul zilei de joi (26 mai), acestea vor fi mai frecvente în regiunile sud-estice.

Când vine canicula în România

În zilele următoare, regimul termic va fi apropiat de cel specific acestei perioade din an (respectiv medii ale temperaturilor maxime de 23...26 de grade şi ale minimelor de 10...13 grade). Vor fi perioade cu temperaturi de 31...33 de grade şi nocturne de 13...18 grade, dar şi zile mai răcoroase, cel mai probabil cea de 29 mai, când sunt estimate maxime de 21...23 de grade.

În prima săptămână, în special în orele după-amiezilor, pe arii restrânse vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, iar după data de 30 mai ploile se vor semnala local, însă în ansamblu regimul pluviometric se va menține deficitar.

În Crișana regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă din an în majoritatea zilelor din intervalul de prognoză (respectiv medii ale temperaturilor maxime de 22...25 de grade şi ale minimelor de 10...12 grade). Vor fi însă şi perioade caracterizate de o vreme călduroasă, cu valori diurne, în medie regională, de 30...32 de grade şi nocturne de 14...18 grade, în 25 mai şi posibil în jurul datei de 2 iunie, dar şi zile mai răcoroase, cel mai probabil 28 şi 29 mai, când sunt estimate maxime termice de 19...22 de grade.

În perioada 24-26 mai, local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, iar aversele vor fi în general moderate cantitativ. Ploi temporare sunt estimate şi după data de 31 mai.

Vremea se va încălzi semnificativ în aproape toată ţara devenind călduroasă în regiunile sud-vestice

Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 34 grade Celsius, excepţie vor face litoralul şi delta unde vremea se va menţine răcoroasă, cu valori diurne cuprinse între 17 şi 22 grade Celsius. În special după orele amiezii, în nord, nord-vest şi centru instabilitatea atmosferică se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, local averse ce vor avea şi caracter torenţial şi frecvente descărcări electrice. Izolat cantităţile de apă vor fi însemnate şi vor fi condiţii de grindină. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse, cu probabilitate mai mare în sud-vest şi zonele montane.

Vântul va prezenta intensificări la munte şi temporar în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei şi Banat, dar de scurtă durată şi asociat ploilor. Minimele termice vor fi cuprinse în general între 9 şi 19 grade Celsius. În Bucureşti, conform meteorologilor, vremea va fi frumoasă şi se va încălzi. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 29 grade Celsius, iar cea minimă va fi cuprinsă între 12 şi 14 grade Celsius.

Joi, 26 mai, vremea va fi caldă în cea mai mare parte a ţării, cu precădere în regiunile sudice, dar va deveni în general instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales în a doua parte a zilei; în nord şi în centru, în zonele montane şi submontane şi pe alocuri în restul teritoriului, vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice şi izolat condiţii de grindină.

Vântul va prezenta intensificări la munte, mai ales pe creste, iar local şi cu viteze mai mici şi în celelalte zone, în special asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 22 şi 32 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 şi 19 grade Celsius. Şi la Bucureşti va fi foarte cald, dar în cursul după-amiezii va creşte probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică (înnorări temporar accentuate, descărcări electrice, averse, intensificări de scurtă durată ale vântului). Temperatura maximă va fi de 32 grade Celsius, iar cea minimă va fi cuprinsă între 15 şi 17 grade Celsius.

Sfârşitul de săptămână aduce vreme schimbătoare şi temperaturi scăzute

Vineri, 27 mai, valorile termice vor fi în scădere în nord, în vest şi în centru şi în zonele deluroase din restul ţării, unde la mijlocul intervalului vremea va deveni local răcoroasă. În regiunile sudice va fi cald vineri şi sâmbătă, apoi şi aici va fi posibilă o scădere a temperaturii aerului. Local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică.

Vremea va fi local călduroasă în regiunile sudice şi sud-estice. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi pe alocuri ploi de scurtă durată şi descărcări electrice în sud-vest şi la munte, iar în a doua parte a intervalului în nordul ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 şi 32 grade Celsius, iar cele minime între 7 şi 18 grade Celsius. La Bucureşti, temperatura maximă va fi de 30 grade Celsius, iar cea minimă - de 16 grade Celsius.

În Moldova, între 25 şi 27 mai vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime de 25...29 de grade şi minime de 11...16 grade, mediat regional. Valori termice mai modeste vor caracteriza perioada 28-30 mai, în special pentru jumătatea de nord a regiunii, iar în restul intervalului temperaturile se vor situa în jurul celor climatologic specifice (în medie 22...25 de grade ziua şi 9...13 grade noaptea). În special în jurul datei de 26 mai, fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala local, iar probabilitatea pentru ploi va crește şi după data de 30 mai.

Oltenia se va confrunta cu temperaturi caniculare

În Oltenia, vremea caldă va caracteriza majoritatea zilelor din interval, astfel că vor fi, mediat regional, temperaturi maxime de 25...29 de grade şi minime de 13...16 grade, iar în perioada 25-27 mai şi posibil în jurul datei de 3 iunie, va fi chiar călduroasă, cu 30...32 de grade la amiază.

Valori termice mai modeste vor fi posibile în jurul datei de 30 mai când, mediat regional, se vor înregistra 22...24 de grade ziua şi 10...13 grade noaptea. Ploi pe arii mai extinse sunt estimate pentru perioada 29-30 mai, în restul timpului fenomene de instabilitate atmosferică fiind posibile pe spaţii mici, astfel că regimul pluviometric al întregului interval de referinţă va fi deficitar, informează ANM.