Priorități în înzestrarea Armatei Române. Submarinele rămân în plan, corvetele amânate temporar

Submarine. Sursa foto: Pixabay

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat luni seară că România va continua să investească în achiziționarea celor două submarine, însă programul de procurare a corvetelor a fost suspendat temporar.

Angel Tîlvăr a subliniat, de asemenea, importanța echipamentelor produse local pentru militarii români. Ministrul Apărării a menționat că programul de achiziție a submarinelor este un aspect de interes pentru România.

Angel Tîlvăr spune că cele două submarine vor fi achiziționate de Armata Română

În acest sens au avut loc discuții preliminare la nivelul Direcției Generale pentru Armamente cu partenerii francezi, într-o manieră informală, ca în cazul tuturor contractelor de o asemenea amploare.

„Nu vom renunţa la ele, numai că există anumite momente când acest lucru se poate întâmpla. Un moment imediat, care să ţină de strategia care  să meargă până în 2035 sau 2040 şi oricum sunt programe care se desfăşoară pe perioade de timp foarte lungi. Deci chiar dacă le-am începe astăzi, ele mai devreme de 5-6 ani, oricum nu ajung”, a declarat Angel Tîlvăr.

În legătură cu acest program, Angel Tîlvăr a remarcat că premierul Marcel Ciolacu a adus în discuție posibilitatea renunțării la acesta în timpul procesului de elaborare a bugetului pentru anul curent.

„Marcel Ciolacu se referea la priorităţile pe care le are România. Ne gândeam la momentul la care domnia sa a spus acest lucru, eram în plin proces de dezbatere în ceea ce priveşte bugetul statului şi cred că din această perspectivă a dus mai jos această prioritate”, a spus Tîlvăr.

Angel Tîlvăr. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

De ce a fost întrerupt programul de achiziționare a corvetelor

Potrivit lui Angel Tîlvăr, programul de achiziționare a corvetelor noi a fost întrerupt din motive neimputabile Ministerului Apărării Naționale.

A existat o relație contractuală între o firmă dintr-o țară aliată și o firmă din România. Astfel, contractul nu s-a derulat conform așteptărilor țării noastre, ceea ce a dus la întreruperea acestuia.

„Noi suntem înscrişi într-un program european care se numeşte Corveta europeană. Între timp nevoile operaţionale au putut fi asigurate şi altfel nu cum ne-am fi dorit dacă aveam aceste corvete, prin dotarea echipamentelor pe care le avem la dispoziţie în acest moment”, a declarat Angel Tîlvăr.

Corvete. Sursa foto: Arhiva EVZ

În patru-cinci ani am putea avea corvete noi

Angel Tîlvăr a menționat că un interval de patru-cinci ani ar fi un termen rezonabil de așteptare pentru noile corvete.

În ceea ce privește momentul în care militarii români vor fi echipați cu arme de calibru NATO, ministrul Apărării a subliniat că își dorește ca aceste echipamente să fie fabricate în România.

„Mi-aş dori ca foarte multe din echipamentele pe care militarii noştri le vor avea, să fie făcute în România”, a subliniat ministrul Apărării, potrivit News.ro.