Un angajat de la Ferma Dacilor rupe tăcerea: o substanță inflamabilă ar fi declanșat incendiul în a doua zi de Crăciun.
Un angajat de la Ferma Dacilor rupe tăcerea
Potrivit unui angajat de la Ferma Dacilor, patronul său, Cornel Dinicu, contribuia la stingerea incendiului declanșat în a doua zi de Crăciun, cot la cot cu pompierii. În urma incendiului, nu doar patronul complexului, dar și primarul este audiat. Anchetatorii susțin că Ferma Dacilor a funcționat ilegal, fără avize și autorizații de construcție și de securitate la incendiu, încălcând repetat legile.
„Era disperat. Încerca să stingă focul cu un furtun. Fiul cel mare a luat masca de gaze. A încercat și alături de pompieri. Eu l-am văzut lângă pompieri, până când l-au luat și i-au zis <<oprește-te că nu mai ai ce sa faci>>”,
El mai relatează că instalația fermei a fost făcută de electricieni profesioniști și că incendiul a pornit pe o suprafață destul de mare, nu cu un focar și apoi s-a extins.
„Nu am niciun dubiu că s-a folosit o substanță inflamabilă. A fost o substanță inflamabilă puternică. Ardea piatra", a mai mărturisit angajatul Iulian.
La fel ca patronul său, Iulian crede ipoteza că incendiul ar fi fost pornit de o mână criminală sau chiar de către persoane care lucrează în armată ce voiau să-i facă rău patronului său, potrivit declarațiilor sale pentru Antena 3.
„Credința mea e că cu necazul ăsta s-a încercat atragerea cuiva într-un scandal. Unei persoane care lucrează în armată".
ISU și ANPC au încheiat protocol de colaborare pentru investigarea incendiului de la Ferma Dacilor
ISU și ANPC a încheiat un protocol de colaborare. Comisarii de la Protecția Consumatorilor vor putea verifica și autorizațiile sau avizele pentru incendiu. În acest sens Departamentul pentru Situații de Urgență va pune la dispoziția inspectorilor ANPC un mic ghid cu toate informațiile necesare. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor au semnat un acord de cooperare pentru verificarea autorizației de incendiu în toate locațiile pe care inspectorii de la ANPC le verifică. Protocolul de colaborare vine în contextul în care instituțiile menționate vor să evite o nouă tragedie precum cea de la Ferma Dacilor.
În acest sens, ISU și ANPC vor pune bazele unui flux informațional, iar comisarii Agenției pentru Protecția Consumatorilor vor primi un ghid cu criteriile care impun eliberarea avizului sau a autorizației de securitate la incendiu.
Primarul din Gura Vadului și predecesorul său, audiați
Primarul comunei Gura Vadului, Nicolae Marius Sora, a fost dus cu mandat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova pentru audieri în dosarul deschis după incendiul de la Ferma Dacilor, care a ucis opt persoane.
Alături de el, au fost audiați și fostul primar și o funcționară de la Urbanism.
Anchetatorii susțin că Ferma Dacilor a funcționat ilegal, fără avize și autorizații de construcție și de securitate la incendiu, încălcând repetat legile.