Mai multe angajări fictive, ale unor persoane care încasau salarii deși nu au intrat în subteran, s-au făcut la minele din Valea Jiului, susține ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Angajări fictive la minele din Valea Jiului. Anumite persoane au fost angajate fictiv pe posturi de mineri, deși nu lucrează în mină. Informația a fost prezentată de ministrul Energiei, Virgil Popescu. Potrivit spuselor sale, există persoane în rândul minerilor care sunt angajate fictiv și nu lucrează în mină. Ministrul Virgil Popescu a precizat că scheme de angajați a Complexului Energetic Hunedoara trebuie curățat de aceste persoane.
„În urma acestui protest, chiar din rândul minerilor mi-au venit tot felul de informații. Că există persoane care sunt angajate și care practic nu lucrează în mină. Sunt angajate fictiv. Aceste lucruri trebuie analizate, rezolvate și curățată Compania (CEH – n.red.) de asemenea practice. Aceasta pentru a putea să o punem pe o bază solidă”, a declarat Virgil Popescu, conform Digi 24.
În acest context, Popescu a precizat că protestele nu reprezintă o soluție pentru problemele cu care se confruntă sistemul minier. El a subliniat că plata salariilor restante pentru mineri era rezolvată înainte de începerea protestelor.
„Nu cred că este o soluție ceea ce s-a întâmplat. Soluția cu plata salariilor oricum era rezolvată prin această ordonanță am dat-o și inițiat-o în urmă cu două săptămâni înainte de pornirea acestui protest”, a afirmat Virgil Popescu.
Ministrul Energiei a subliniat că a avut o discuție pe această temă cu liderii de sindicat, încă de vinerea trecută. La data respectivă, el le-a transmis acestora că problema salariilor este rezolvată.
Angajări fictive la minele din Valea Jiului
„Problema plății salariilor era rezolvată. Vneri seară a apărut în Monitorul Oficial ordonanța prin care și companiile în insolvență să poată beneficia de acest Fond de garantare a creanțelor salariale. Premierul a fost foarte deschis. A venit la Ministerul Energiei, a discutat și dânsul cu liderii de sindicat.
Pe perioada de weekend, protestul a luat o oarecare amploare, au venit politicieni, au încercat să se suie pe valul de proteste, cu toate că oamenii își declarau cu adevărat nemulțumirea pentru întârzierea plății salariilor. Nu cred că a fost de bun augur ce au făcut anumiți lideri politici, să se ducă acolo și să vorbească”, a spus Virgil Popescu.
Minerii au ieșit din subteran
Minerii care au protestat în subteran, în mina Lupeni, au decis să renunțe la proteste și să revină la suprafaţă. Ei au petrecut aproape o săptămână în galerii sun formă de protest împotriva întârzierii plății salariilor.
Decizia minerilor vine după acordul semnat la Bucureşti. Documentul prevede să fie plătite restanțele salariale pentru mineri și a celorlalte forme de susținere financiară. Banii vor fi achitați în datele de 25 şi 26 februarie, iar plata salariilor aferente lunilor februarie și martie se va face luna viitoare.
Luni, în ședința de Guvern, a fost aprobată, prin hotărâre hotărâre, modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 200/2006. Actul normativ privește constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, aprobate prin HG 1.850/2006.
Adoptarea hotărârii va permite autorităților să plătească salariile restante minerilor de la CH Hunedoara.