Anchetă pentru fraudă cu fonduri europene la președintele Asociației Crescătorilor de Ovine „Dacia”. Dumitru Andreşoi, considerat cel mai important crescător de oi din România a fost reținut de Parchetul European Timişoara.
Procurorii europeni investighează acuzații pentru o fraudă în valoare de peste 2,2 milioane de euro (11,2 milioane lei). Împreună cu șeful asociației au mai fost reținuți și doi funcționari APIA Hunedoara.
Anchetă pentru fraudă cu fonduri europene
Cel mai mare crescător de oi din România şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine „Dacia”, Dumitru Andreşoi, a fost reţinut joi noaptea. Procurorii Parchetului European au demarat o anchetă privind o fraudă cu fonduri europene. Valoarea prejudiciului a fost estimată la peste 11,2 milioane lei, aproximativ 2,2 milioane de euro.
În cadrul investigației mai sunt cercetați și doi funcționari din cadrul APIA Hunedoara. Procurorii i-au reținut pe Veronica Topor, directorul adjunct al APIA Hunedoara, şi pe Marius Szabo, şef de serviciu în cadrul instituției.
De asemenea, alți suspecți au fost ridicați, încă de miercuri, și duși la audieri de polițiștii din cadrul DGA.
Mecanism de fraudare a fondurilor europene
Procurorii EPPO care au inițiat această anchetă susțin că Dumitru Andreşoi ar fi pus la cale un mecanism complex de fraudare a fondurilor europene. Mai exact este vorba despre subvenţii din fonduri europene pentru activitatea agricolă, obținute ilegal. În perioada 2018 -2023, el ar fi încheiat contracte de arendă pentru mai multe terenuri din judeţele Hunedoara, Arad, Timiş, Harghita, Covasna, Vâlcea, Braşov şi Cluj.
Cele mai multe din terenurile arendate nu erau eligibile pentru subvenții pentru întreținere pășunilor. Aceasta deoarece era vorba despre suprafețe împădurite. Angajaţii lui Andreşoi identificau terenuri eligibile pentru primirea subvenţiilor pe raza aceleiaşi localități și le indicau celor de la APIA.
Practic, subvențiile erau primite pentru terenuri pe care nu avea, în realitate, nici un titlu și nici un drept.
Datele erau falsificate, arată informațiile din anchetă
Potrivit informațiilor din cadrul anchetei, datele din situațiile depuse la APIA erau falsificate. Practic, din informațiile obținute de procurori, 85% din suprafaţele declarate pentru subvenții nu se suprapuneau cu cele arendate în acte.
Chiar și așa, fără să verifice, angajații APIA Hunedoara au aprobat decontarea subvenţiilor, conform presei locale.