Opt lucrători de la Senat sunt vizați de o anchetă a DIICOT după ce au luat mai multe credite de la o instituție de tip CAR, folosind documente false. Informația a fost confirmată de secretarul general al instituției, Mario Oprea, care a precizat că momentan nu sunt cunoscute numele celor implicați. Prejudiciul înregistrat, în acest caz se ridică la peste 5 milioane de lei.
Procurorii DIICOT derulează o anchetă la Senatul României, după ce mai mulți angajați ar fi contractat credite de la o instituție de tip CAR din Prahova, cu documente false. Cercetările datează de mai multe luni, iar procurorii au solicitat, încă din luna septembrie, mai multe documente. Este vorba despre un număr de 163 de credite, prejudiciul înregistrat depășind 5 milioane de lei, conform informațiilor furnizate de Antena 3.
Conform informațiilor apărute în spațiul public, în perioada 2015 - 2022, cei opt angajați ai Senatului ar fi solicitat și obținut 163 de credite de la mai multe CAR-uri din țară. Aceștia au folosit documente cu informații care nu corespundeau realității, astfel încât să îndeplinească condițiile de creditare. Este vorba, în principal, de adeverințe de salariat, în care erau înscrise sume mai mari decât cele pe care le primeau în realitate
Informația a fost confirmată și de secretarul general al Senatului, Mario Oprea, care a precizat că nu se cunosc numele persoanelor vizate, la acest moment.
„La Senat a venit o ordonanță de predare a unor documente, asta venind pe 23 septembrie. Singurul lucru pe care îl pot confirma e primirea unei ordonanțe de predare a unor documente la data care v-am zis. Documentele au fost predate și preluate de IGPR Prahova. Că e vorba de adeverințe false asta nu pot să vă zic, e datoria celor de la poliție. Noi am solicitat Inspectoratului de poliție Prahova și Parchetului un document oficial către Senat adrese în care cerem să se precizeze calitatea persoanelor incluse în ordonanța de care vă vorbeam”, a declarat Mario Oprea.
Funcționarii anchetați ar putea fi suspendați
Potrivit spuselor sale, în cazul funcționarilor publici împotriva cărora a început urmărirea penală vor fi aplicate legile în vigoare. Conform reglementărilor din statutul funcționarilor publici, pe parcursul derulării anchetei și până la pronunțarea unei decizii definitive, funcționarii sunt suspendați.
„Dacă au calitatea de suspect și a început urmărirea penală, noi atunci putem aplica prevederile legii privind statutul funcționarului public. Nu am primit acest document până în acest moment”, a mai precizat secretarul general al Senatului, conform Digi 24.
Cei opt funcționari din cadrul Senatului sunt cercetați pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.