O mare anchetă care viza traficul de cocaină pe filiera Columbia - Costa Rica - Republica Moldova s-a blocat în Republica Moldova, conform unei dezvăluiri făcute de rise.md.
Nume importante din Republica Moldova, implicate într-o anchetă de mari dimensiuni, demarată de Agenția Americană Antidrog (DEA), împreună cu serviciul de securitate ucrainean (SBU), Europol, polițiile română, bulgară, germană și costaricană. Este vorba despre traficul cu cocaină ce provine din Columbia.
Ampla operațiune a fost denumită „Nisipuri Albe”
Operațiunea a fost botezată „Nisipuri Albe” și nu a fost finalizată. Pentru că a fost blocată în Republica Moldova.
Cocaina columbiană intra pe continent prin porturi vulnerabile de la Marea Neagră, iar pe lanțul de distribuție interferează crima organizată din regiune și gulerele albe de la Chișinău.
Câțiva ofițeri au muncit în secret la acest caz îngropat în arhiva serviciului special al Ministerului de Interne (MAI). Efortul a presupus 10 ani de investigații. Sunt sute de pagini de muncă polițienească: rapoarte de filaj, note informative, scheme relaționale, interceptări, corespondență judiciară internațională, informatori sub acoperire, după cum scrie rise.md.
„Cartelul reprezintă regimul oligarhic din Moldova”
„Se mai lucra la situație în ultimii ani doar când erau solicitări din străinătate”, a explicat un avertizor de integritate din MAI pentru sursa citată.
„Protejat instituțional ca într-un caz de manual, cartelul reprezintă regimul oligarhic din Moldova: un grup transpartinic care a supraviețuit 20 de ani pendulând geopolitic.
Apoi, în doar șase luni, sistemul a crăpat.
- Cel mai expus dintre traficanți este arestat în Europa. - Doi oligarhi părăsesc țara de frica dosarelor din spate. - Un milionar se sinucide brusc la marginea orașului”, mai spun cei de la rise.md.
Printre cele mai importante nume ale celor care apar în această anchetă este și cel al lui Vlad Plahotniuc. În Moldova, era monitorizat un om de la baza rețelei încă din 2002, cu șase ani înainte de cooperarea internațională.
Tentativă de asasinat asupra unui fost șef DSO
În 2007, operațiunea primește codul Șmecherii. Traficantul din teren devine bănuit și pentru o tentativă de asasinat asupra unui fost șef DSO, colonelul (r) Ghenadie Cosovan. Informațiile din exterior ajută DSO să vadă imaginea de ansamblu și completează un volum mare de interceptări, monitorizări, rapoarte și poze de filaj.
Suspectul inițial e arestat în 2008, împreună cu frații săi și doi tehnologi din Costa Rica. Evenimentul creează agitație în rețea.
„Demersul lor începuse în Moldova pe vremea președintelui Vladimir Voronin. Apoi, revoluția Twitter din 2009 i-a măturat pe comuniști și atât. Oligarhii din piață și-au conservat pârghiile puterii, asigurând noului guvern o majoritate parlamentară fragilă.
Cel mai vizibil a fost Vlad Plahotniuc, devenit în timp record oponent politic al președintelui comunist. El reprezintă însă o castă. De aici provine eșalonul superior al grupării.
Anatolie Vidiș îl cheamă pe omul din teren, închis în 2008. I se spune Carabas. Azi are 60 de ani, triplă cetățenie (moldoveană, română și bulgară), plus un drept de rezidență permanentă în Costa Rica.
Cocaina l-a băgat la cutie nu doar pe el atunci, ci și pe cei doi frați ai săi, Boris și Mircea. Primul, pădurar. Al doilea era primarul satului Țiplești din nordul Republicii Moldova”, mai scrie sursa citată.