Anca Dragu, despre remanierea lui Stelian Ion: Trebuie să punctăm aspectele slabe. Miniștrii USR-PLUS sunt eficienți

Anca Dragu

Președintele Senatului, Anca Dragu, a vorbit, duminică seară, despre reformele realizate de USR-PLUS și promisiunile privind modificarea legilor justiției. În acest sens, Anca Dragu a explicat și condițiile în care va avea loc remanierea ministrului Justiției, Stelian Ion.

Președintele Senatului a subliniat că USR-PLUS a început deja să facă reforme, iar promisiunile formațiunii politice nu au rămas doar la nivel de promisiuni electorale. Având în vedere observațiile făcute de președintele României, Klaus Iohannis, care îl consideră direct vinovat pentru nedesființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) pe ministrul Stelian Ion, Anca Dragu a transmis că, la nivelul Justiției, reformele au loc într-un ritm mai încetinit, explicând și în ce condiții va avea loc remanierea ministrului Justiției, Stelian Ion.

Anca Dragu: Soluția nu este demiterea lui Stelian Ion

Unele voci susțin că președintele Klaus Iohannis dorește remanierea lui Stelian Ion. În acest sens, președintele Senatului, Anca Dragu, a declarat: „Nu cred că remanierea ministrul Justiției va rezolva situația, iar aici mă refer la un progres mai slab în privința desființării SIIJ și legile justiției.

Cred că este nevoie de o voință mai puternică, mai fermă, în cadrul coaliției și, de asemenea, sper ca în următoarele săptămâni, la masa dialogului, să avem astfel de decizii ferme în coaliție.

(Reporter: În ce condiții poate fi remaniat un ministru de la USR-PLUS?) Așa cum am stabilit în coaliție, trebuie să aibă loc o evaluare serioasă, cu cărțile pe masă, și trebuie să punctăm efectiv aspectele slabe. Cu cât mai mult cu cât vorbim despre un ministru de la noi, de la USR-PLUS, acesta trebuie să fie evaluat de noi. Dar - atenție - întreaga coaliție, noi ne dorim ca această coaliție să performeze. În acest moment, ne uităm la ministrii USR-PLUS și considerăm că sunt eficienti”, a declarat Anca Dragu.

A cui e vina pentru nedesființarea SIIJ? „Discuțiile trebuie aprofundate la nivelul coaliției”

Referitor la poziția președintelui Klaus Iohannis, care susține că ministrul Justiției trebuia să vină cu soluția pentru desființarea SIIJ și modificarea legilor justiției, Anca Dragu a precizat: „Aceste discuții trebuie să fie aprofundate la nivelul coaliției. Ministrul și ministerul a condus discuțiile cu Comisia Europeană pe aceste două subiecte, cu Comisia de la Veneția. La Senat am avut discuții foarte întinse cu toți reprezentanții scenei juridice cu privire la desființarea SIIJ, dar decizia este la nivelul coaliției.

(Reporter: Deci coaliția este, mai degrabă, vinovată că nu a fost desființată SIIJ?) Noi am început acest dialog de săptămâni bune și am avut la un moment dat speranța că vom avea o sesiune extraordinară în perioada iulie-august. Nu se mai creează posibilitatea, nu cred că vom avea o sesiune pentru desființarea SIIJ, ci vom relua această procedură, una normală, în septembrie”, a declarat Anca Dragu.

USR-PLUS, partidul promisiunilor electorale? Anca Dragu neagă

USR-PLUS a făcut foarte multe promisiuni, astfel că electoratul se așteaptă la multe reforme. Întrebată care este motivul pentru care reformele nu ajung la bun sfârșit, președintele Senatului a explicat că „USR-PLUS este partidul marilor reforme. Sunt și reforme deja finalizate și măsuri foarte bine implementate. Dacă ne uităm la Ministerul Transporturilor, în sfârșit avem autostrăzile A7 și A8 deja demarate. Sunt lucruri pe care nu le-am avut 30 de ani. Acum se vede, se întâmplă. Avem la Ministerul Sănătății 168 de medicamente pe lista medicamentelor esențiale, care lipseau de pe piața românească. Sunt lucruri care se întâmplă din reformele promise de USR-PLUS. Așteptările sunt foarte mari. E adevărat, e partea de Justiție, reformele sunt ceva mai încete.”

Întrebată despre motivele pentru care reformele din Justiției întârzie să apară, Anca Dragu a răspuns: „Cred că ne vom așeza la masă și vom discuta. (Reporter: Nu v-ați așezat până acum?) Acum au apărut problemele. Noi am avut anumite angajamente, desființarea SIIJ, de exemplu. Noi considerăm că nimeni nu are nevoie de un tratament special, fie că este magistrat, judecător sau procuror”.