Ambasadorul României în Austria spune că se poartă discuții pe toate planurile cu privire la aderarea țării noastre la Schengen. Suedia a anunțat că nu va exista un nou vor până când Austria nu își va schimba poziția. Karl Nehammer nu pare însă să dea înapoi.
Ambsadorul României la Viena, Emil Hurezeanu spune că fac eforturi pe toate planurile pentru ca România să intre în Schengen în acest an. După ce a Austria a blocat în decembrie 2022 acest demers, ambasadorul României a fost rechemat în țară, dar s-a întors ulterior la post.
Colaborare bună
Gestul Austriei de a bloca aderarea României a fost unul neașteptat, mai ales că cele două țări colaboraseră foarte bine în ceea ce privește controlarea migrației.
„Relația (româno-austriacă) nu poate decât să evolueze, să se normalizeze. Existe intenții din partea noastră și din partea austriacă. Relațiile dintre cele două ministere de Interne au fost întotdeauna foarte bune. Mă întreb dacă Ministerul Austriac de Interne avea relații mai susținute cu un alt partener din spațiul Schengen, nu din afara lui.
Responsabilii diverselor domenii din Ministerul de Interne, din Poliția de Frontieră se vizitau. Au fost conferințe de presă comune la care au vrut neapărat să fie de față și cei doi miniștri atunci când, prin concursul părții române, al Poliției Române de Frontieră, au fost descoperite călăuze și așa mai departe. Șeful Schengen din Ministerul de Interne al României a fost decorat cu unele dintre cele mai mari distincții de către președintele Republicii Austria, în prezența înalților demnitari din Austria“, a spus Emil Hurezeanu.
Discuții pe toate planurile
Diplomații români încearcă acum pe toate căile să convingă Austria să accepte aderarea României la spațiul de liberă circulație în acest an. „Știu foarte bine care sunt pașii și cum trebuie reglate toate acestea. Eu însumi am o întâlnire programată cu ministrul de Interne, cu primul adjunct al ministrului de Externe în următoarele zece zile.
Deci cu asta ne ocupăm, asta trebuie făcut. Rana a fost inflamată, după aceea pansată și încet, încet, trebuie să găsim soluții de cicatrizare“, a mai spus Emil Hurezeanu, la Antena 3.
De neclintit
Suedia a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene și a anunțat că nu va iniția un nou vot pentru aderarea României la Schengen până când nu se va ajunge la un consens între toate statele membre.
Cancelarul Austriei spune însă că își menține votul negativ cu privire la extinderea spațiului Schengen. „Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest Spaţiu. Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental“, a declarat Karl Nehammer.