Acțiunile Rusiei împotriva centralelor nucleare ucrainene stârnesc îngrijorare. Avertismentul ambasadorului României la ONU

Explozie nucleară Sursa foto: dreamstime.com

Ambasadorul României la ONU, Cornel Feruţă, a făcut o serie de comentarii referitoare la amenințările Rusiei cu folosirea armei nucleare. În acest context, a vorbit și despre operațiunile forțelor Moscovei care  vizează centralele nucleare ucrainene.

Acţiunile Rusiei care vizează  centralele nucleare civile din Ucraina stârnesc îngrijorare în rândul liderilor lumii. Între acestea, cea mai periculoasă este ocuparea și militarizarea, centralei de la Zaporojie. Acest lucru s-a petrecut pentru prima oară într-un conflict armat.

Ambasadorul la ONU, despre retorica nucleară

Cornel Feruţă a vorbit despre îngrijorările pe care le stârnesc atacuriel Rusiei împotriva infrastructurii nucleare civile a Ucrainei. Ambasadorul român a precizat că astfel de operațiuni duc la creșterea riscurilor de accident sau incident nuclear. Astfel sunt puse în pericol atât populația civilă a Ucrainei, cât și cea a statelor învecinate.

El a făcut aceste declarații în contextul zilei de 26 septembrie. La această dată, Adunarea Generală a ONU marchează, pentru al zecelea an consecutiv, Ziua internaţională pentru eliminarea totală a armelor nucleare. Ambasadorul Cornel Feruţă este de părere că proferarea de amenințări cu lovituri nucleare este inacceptabilă din partea Rusiei. Acest stat este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Or, în retorica Moscovei, amenințarea cu armele nucleare au devenit constante încă de la începutul războiului în Ucraina. O astfel de retorică vine în contradicție cu politica promovată de cele cinci state posesoare de arme nucleare recunoscute de Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (NPT).

Această politică are la bază principiul conform căruia un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie niciodată purtat.

Cornel Feruță Sursa foto: EVZ

Situația a ajuns într-un moment dificil

Ambasadorul României la ONU susține că s-a ajuns „într-un punct de inflexiune în care, cu atât mai mult, retorica şi acţiunile nucleare iresponsabile trebuie să înceteze”. Cornel Feruță consideră că este nevoie ca statele să revină la o atitudine responsabilă în domeniul nuclear. Acestea trebuie să răspundă tuturor provocărilor prezente și să se adapteze oportunităților din viitor.

„În actualul context internaţional, avem nevoie de o revenire la responsabilitate în domeniul nuclear, care să răspundă atât provocărilor prezentului, cât şi oportunităţilor viitorului, asigurând fundaţia unei dezvoltări sustenabile a energiei nucleare în beneficiul tuturor, în afara spectrului apocalipsei nucleare”, a spus ambasadorul.

Potrivit spuselor sale, România continuă să subscrie dezideratului unei lumi fără arme nucleare. Acest obiectiv vine în conformitate cu obiectivele NPT. Este nevoie de un proces de dezarmare nucleară, gradual şi pragmatic, care să ia în considerare contextul global de securitate. Este nevoie ca toate statele să se afle sub o umbrelă de securitate.

Centrala de la Zaporojie Sursa: Aljazeera.com

Ambasadorul la ONU a fost director interimar la AIEA

Diplomatul Cornel Feruță a ocupat, în 2019, funcția de director general interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Ambasadorul României la ONU, din prezent, a fost desemnat, la vremea respectivă, să-l înlocuiască pe Yukiya Amano, care a murit.

Diplomatul român a fost coordonator şef la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. El a făcut parte din delegaţia care a negociat cu Iranul acordul nuclear din 2015.

Ambasadorul Feruţă a fost din 2013 coordonator şef în cadrul AIEA. El se ocupa cu coordonarea activităţilor interne şi externe ale AIEA.