Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a subliniat în cadrul bilanțului DNA importanța urmăririi calității dosarelor, indicând că acestea trebuie să fie validate de soluțiile pronunțate în instanță.
Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a îndemnat procurorii de la DNA să obțină rezultate remarcabile în anul 2024, prin asigurarea că dosarele pe care le întocmesc sunt validate de hotărârile pronunțate în instanță.
2024, un an cu provocări pentru DNA
Alina Gorghiu susține că anul acesta va fi plin de evenimente și provocări multiple. Într-un discurs recent, Alina Gorghiu, ministra Justiției, a îndemnat instituțiile implicate să gestioneze acest an ca niște entități de elită, concentrându-se asupra performanței și ignorând zgomotul de fond.
„Suntem la începutul unui an important pentru societatea noastră. Un an care va fi marcat de toate tipurile de alegeri posibile. Cu multe provocări! Îmi doresc să gestionați anul 2024 ca o instituție de elită, să ignorați zgomotul de fond.
Nu vă cer să vă faceți doar datoria, ci vă rog, nu atât ca ministru, ci mai ales ca participant activ la viața Cetății, să faceți performanță. Performanța nu are la bază neapărat criteriul cantitativ. În realizarea obiectivelor voastre, e important să urmăriți calitatea dosarelor, confirmată de soluțiile obținute în instanță”, a spus Alina Gorghiu.
Ce se mai dorește
Alina Gorghiu a evidențiat importanța recuperării prejudiciilor din dosare pentru consolidarea încrederii cetățenilor în sistemul judiciar.
„De câte ori ați auzit: ”bine, l-au prins și pe ăsta, un corupt, un ticălos, face câțiva ani de pușcărie, dar știe că rămâne cu banii furați!” Ăsta e sentimentul comun și des întâlnit în spațiul public. Remarc, de aceea, preocuparea procurorilor DNA pentru aplicarea de măsuri asigurătorii şi recuperarea prejudiciului infracţional; astfel în mai mult de jumătate din dosare procurorii DNA au instituit măsuri asigurătorii.
Această evoluţie continuă a început odată cu abordarea Ministerului Justiției de încurajare a dispunerii măsurilor asigurătorii şi măsurilor de confiscare, inclusiv prin înfiinţarea ANABI şi coperarea dintre aceasta şi organele judiciare.
Vă încurajez să continuați pe linia acestor rezultate semnificative, mai ales în contextul în care jumătate din ceea ce se confiscă se poate întoarce la societate sub forma demersurilor de prevenire a criminalității, de educație juridică sau de sprijinire concretă a victimelor infracțiunilor”, a mai spus Gorghiu.
Bilanțul de activitate DNA pentru 2023
Astăzi, Direcția Națională Anticorupție (DNA) prezintă bilanțul de activitate pentru anul 2023, eveniment la care vor participa șefi ai instituțiilor judiciare din România. Anul trecut, DNA a declanșat dosare notabile.
Procurorul șef al DNA, Marius Voineag, a afirmat că s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de inculpați trimiși în arest preventiv în stare de judecată. El a promis că instituția va depune toate eforturile necesare pentru desfășurarea de anchete obiective.
„A crescut semnificativ numărul inculpaților trimiși în arest preventiv în stare de judecată. De la 22 la 44. E vorba de o dublare. Ne-am stabilit un obierctiv de a deveni un hub regional în materie de expertiză anticorupție.
În luna martie a acestui an procurori moldoveni vor participa la un schimb de practici la noi în țară.Cazurile mari de impact consolidează încrederea cetățenilor și sporesc imaginea instituției. Suntem perfect conștienți că avem un context electroal și că tot ce facem poate fi interpretat. Asigur că DNA va face absolut tot ce este necesar pentru dezvoltarea de anchete obiective, profesioniste.”, a transmis procurorul șef Marius Voineag.