Senatorul PNL Marcel Vela a fost ales, luni, în plen, prin vot secret electronic, vicepreşedinte în Biroul permanent al Camerei superioare a Parlamentului, după ce această funcţie a fost vacantată.
Au fost înregistrate 83 de voturi "pentru" şi 2 "împotrivă" şi o abţinere. Senatorul PNL Alina Gorghiu, ministru al Justiţiei, a anunţat, luni, în plen, că a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al Senatului.
Preşedintele de şedinţă a plenului de luni, Sorin Cîmpeanu, a luat act de demisia Alinei Gorghiu din Biroul permanent al Senatului şi a constatat vacantarea postului de vicepreşedinte.
Demisie a Alinei Gorghiu
Liderul grupul USR din Senat, Radu Mihail, a susţinut că acest loc de vicepreşedinte din cele patru din Biroul permanent ar aparţine opoziţiei, în speţă USR. Radu Mihail a pledat pentru negocieri în distribuţia funcţiilor în Biroul permanent al Senatului, dar liderul grupului PNL, Daniel Fenechiu, a subliniat că algoritmul a fost stabilit la începutul legislaturii. În plus, Fenechiu a explicat că Alina Gorghiu, senator PNL, a vacantat o funcţie pe care a preluat-o, prin vot, Marcel Vela, tot senator PNL, conform Agerpres.
Astăzi, în Parlament, s-a votat, în plen. eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a spus că a fi parlamentar ține de vocație, de reprezentarea cetățenilor, iar propria pensie ar trebui să fie ultima preocupare a aleşilor.
„Se elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. Va fi sistată şi plata celor deja acordate parlamentarilor în trecut. A fi parlamentar ţine de vocaţie, de reprezentarea cetăţenilor, de problemele comunităţii. Preocuparea pentru propria pensie trebuie să fie ultimul lucru la care să te gândeşti, ca deputat sau senator.
Ce a fost până acum, era o inechitate, o discriminare faţă de persoanele care încasează pensii calculate pe baza contributivităţii.
În plus, este o perioadă grea, cu crize suprapuse şi este nevoie de responsabilitate în cheltuirea banilor publici şi de solidaritate. Parlamentul trebuia să facă primul acest pas, apoi reforma tuturor pensiilor speciale va continua prin adoptarea legislaţiei necesare.
Nu este un capăt de ţară pentru parlamentari: pe viitor, la fel ca orice cetăţean, vor beneficia de pensie calculată pe baza contributivităţii. Nimeni nu trebuie să se ferească de contributivitate pentru că milioane de pensii sunt calculate în acest fel”, a precizat ministrul Justiției.