Alianță de FIERE, unsă cu MIERE! Liviu Dragnea îi face o ofertă de nerefuzat lui Călin Popescu-Tăriceanu

Săptămâna trecută anunțam că se prefigurează o decizie importantă pe scena politică: desemnarea unui candidat unic la prezidențiale din partea PSD-ALDE. Atunci când am spus-o, nu aveam multe date, ci doar o simplă analiză a șanselor unui candidat PSD la alegerile din noiembrie 2019.

De la ce am plecat? Dacă luăm actualii lideri ai partidului sau apropiați de PSD, toți, respectiv, Liviu Dragnea, Gabriela Firea, Corina Crețu, au un capital de încredere care este sub scorul electoral al partidului. Dacă PSD este creditat în ultimul sondaj de opinie (Sociopol) cu 35 la sută din voturi, Gabriela Firea are 25 la sută încredere, Corina Crețu - 20 la sută, Liviu Dragnea - 15 la sută. Deci nici unul din cei trei nu este o locomotivă electorală pentru PSD, neavând un capital de încredere peste votul acordat partidului.

Și atunci social-democrații, într-un scenariu alternativ, au nevoie de un candidat care să ia voturi și din altă parte decât dinspre PSD.

Dintre toți aliații, cel mai bine stă liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, cu 20 la sută încredere, dublu față de scorul partidului. Ceea ce arată un potențial electoral în afara deciziei votanților de partid, cel mai probabil venit dinspre dreapta, zona PNL și a celor nemulțumiți de performanța lui Klaus Iohannis.

Analiza mea se pare că este corectă, pentru că vineri seară, la România TV, în emisiunea neobositului Victor Ciutacu am avut șansa să-l aud pe Codrin Ștefănescu, secretar general al PSD, dezvăluind una din strategiile la care lucrează consultanții PSD: liste comune la europarlamentare PSD-ALDE și candidat comun la alegerile prezidențiale.

Codrin Ștefănescu nu s-a scăpat! A spus-o cu intenție, vrând să dea un semnal politic către electoratul și liderii ALDE. Cu acordul lui Liviu Dragnea. „Vor fi două variante pe care mergem şi vom face un raport pe data de 15 octombrie. Varianta , şi varianta . (...) În momentul de faţă facem analize foarte serioase la nivelul fiecărei organizaţii fiecărei localităţi, fiecărui oraş. Noi pe 15 octombrie vom avea un rezultat final dacă varianta candidaţi separaţi e mai bună şi în finală unul dintre candidaţi dă voturile celuilalt sau candidat comun, care va lua totul din primul tur”, a spus Codrin Ștefănescu.

Cu alte cuvinte, așa cum am spus vineri seară, dacă PSD va vedea că cel mai potrivit candidat la Președinția României este Călin Popescu-Tăriceanu va merge la europarlamentare pe liste comune cu ALDE.

Va promova această alianță încă din debutul anului 2019, din mai multe motive. Pentru a obișnui electoratul PSD cu ideea alianței, pentru a-i da un avantaj electoral lui Tăriceanu, care va avea (sigur) mai mulți europarlamentari decât dacă ar candida separat, pentru a arăta că alianța poate obține un scor electoral de 40-45 la sută.

Vi se pare mult un scor de 45 la sută pentru PSD-ALDE? Trebuie să știți că la alegerile europarlamentare se înregistrează cea mai mică prezență la vot, deci cei care reușesc să-și aducă votanții până la urne au scor mare. Ceea ce PSD reușește de obicei, iar entuziasmul generat de o asemenea mișcare politică putând aduce încă 4-5 procente în plus. Deci, vorbim de aproape 50 la sută din votanți.

Care este avantajul lui Liviu Dragnea și al PSD? În primul rând, spulberarea suspiciunilor lui Călin Popescu-Tăriceanu bazate pe faptul că de obicei aliații sunt tratați de sus de către PSD, care doar îi cere, fără să-i ofere ceva în schimb. Iar liderul ALDE este un om politic cu experiență, care a văzut multe la viața lui și care nu se entuziasmează la o simplă declarație favorabilă. Mai ales că istoria recentă i-a arătat un Crin Antonescu, aliat cu Victor Ponta cât a avut ex-liderul PSD nevoie de sprijin parlamentar. Când a fost vorba ca Ponta să respecte și a doua parte a înțelegerii, s-a stricat prietenia! De ce nu s-ar întâmpla așa și aici?

În al doilea rând, cel mai important avantaj al PSD este securizarea guvernării. Dacă nu vor suferi o ruptură majoră, o hemoragie de parlamentari, cu ALDE alături, PSD va guverna până în 2020. Și poate vor avea șansa să dea și un președinte al României. Care nu va fi de la PSD, dar care va desemna un candidat la postul de prim-ministru din partea partidului. Care s-ar putea numi Liviu Dragnea!

Dar până atunci mai este cale lungă, prioritate având potolirea dizidențelor din rândul socialdemocraților, finalizarea pachetului de legi privind modificările la Codul Penal, reechilibrarea majorității parlamentare, înțeleg că săptămâna viitoare sunt 7 parlamentari din opoziție care vor trece la PSD și ALDE. Dar mai ales trebuie tranșată problema amnistiei și a grațierii, chiar și prin sacrificarea ministrului Justiției Tudorel Toader.