Ministrul Sănătăți, Alexandru Rafila a făcut o serie de declarații cu prilejul Zilei Internaționale a Medicinei de Urgență. El a participat la un eveniment organizat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar de Urgență București. Cu acest prilej, Alexandru Rafila nu a scăpat ocazia de a-l înțepa din nou pe Raed Arafat, șeful DSU. El a spus că acesta preferă postările pe Facebook și interviurile pe care le dă de unul singur în locul dialogului. Cei doi se contrează pe tema transferării sistemului de medicină de urgență de la MAI la Ministerul Sănătății.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a acuzat lipsa de colaborare și dialog cu secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU, în legătură cu transferul serviciilor medicale de urgență de la Ministerul Afacerilor Interne în subordinea instituției pe care o conduce. Alexandru Rafila a susținut o serie de declarații după vizita pe care a întreprins-o la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar de Urgență București.
Alexandru Rafila l-a acuzat pe Raed Arafat că preferă postările pe Facebook sau interviurile pe care și le acordă singur, în locul dialogului pe acest subiect. El a comentat propunerea de act normativ, inițiat de Ministerul Afacerilor Interne prin care se reglementează activitatea Departamentului pentru Situații de Urgență.
Ministrul Sănătății a precizat că propunerea de lege care stabilește cadrul de organizare și funcționare a Ministerului Afacerilor Interne a rămas în așteptare. El a subliniat că prin acest act normativ se reglementează inclusiv aspecte care țin de activitatea Ministerului Sănătății, mai exact de felul în care funcționează SMURD. Alexandru Rafila a acuzat lipsa de dialog cu Raed Arafat pentru a clarifica această situație.
„Nu putem să transferăm atribuțiile Ministerului Sănătății către un alt minister care are cu totul alte atribuții decât cea de asigurare a asistenței medicale. Nu am avut interlocutori, deși am fost deschis la dialog. Eu nu prea fac dialoguri pe Facebook. Iar singurele remarci au fost pe Facebook sau în interviuri care s-au desfășurat în biroul doctorului Arafat. Singur se intervieva și explica care sunt elementele legate de medicina de urgență”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății nu renunță la punctul său de vedere
Pe de altă parte, ministrul Sănătății a mai spus că legea inițiată la nivelul Ministerului Afacerilor Interne ar trebui dezbătută și asumată în coaliția de guvernare. În acest context, Rafila a explicat că fiecare minister trebuie să-și respecte propriile atribuții. El a dat ca exemplu Ministerul Sănătății care nu poate iniția un regulament prin care să-și asume atribuții privind salvarea oamenilor de pe mare, dat fiind că nu are atribuții în domeniu.
„Am susținut acest punct de vedere și trebuie asumat în coaliție și nu putem schimba rolul ministerelor. De exemplu să venim cu un regulament de organizare, o lege de funcționare a Ministerului Sănătății care să se ocupe de salvarea oamenilor pe mare. Nu este rolul Ministerului Sănătății să se ocupe de salvarea oamenilor aflați în pericol pe mare. Aceasta nu este o abordare constructivă și cred că toată lumea s-a convins de justețea punctului de vedere al Ministerului Sănătății”, a comentat Alexandru Rafila.
De unde a pornit disputa dintre cei doi
Polemica dintre ministrul Sănătății și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a izbucnit în luna aprilie. S-a întâmplat după ce Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice un proiect de lege care vizează reorganizarea instituţiei. Conform documentului, asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Alexandru Rafila, a acuzat că nu a fost informat despre inițiativă și mai mult, Ministerul Sănătății nu se află pe lista instituțiilor care ar trebui să-l avizeze.
Anterior apariției proiectului de lege, Rafila solicita ca serviciile medicale de urgență să fie integrate în totalitate Ministerului Sănătății.