Alexandru Rafila face anunţul momentului! De ce nu se elimină masca în spaţii închise. Toţi românii trebuie să ştie

Sursa: Razvan Valcaneantu

Alexandru Rafila anunță că ministerul lucrează la scenarii care să poată face posibilă ridicarea tuturor restricțiilor legate de pandemie. Totuși, ministrul recomandă utilizarea în continuare a măștilor de protecție, mai ales în interior, deși CCR afirmă că purtarea lor este neconstituțională.

Ministrul Sănătății anunță măsuri de relaxare, în baza unor scenarii elaborate la ministerul condus de acesta.

„Se lucrează la scenarii, dar dacă lucrezi la scenarii nu poţi să ştii cu exactitate, pentru că dacă am ştii cu exactitate, nu am mai lucra la scenarii”, spune Rafila.

Rafila, împreună cu experți din sănătate publică, caută soluții pentru scăderea numărului de cazuri de infectare, dar și a numărului de pacienți internați la terapie intensivă.

„Deci în mod evident împreună cu colegii care sunt în zona de sănătate publică, INSP, lucrăm la astfel de scenarii, cum spuneţi dumneavoastră, astfel încât o scădere în mod constant nu numai a numărului de cazuri, dar şi al celor din secţiile ATI să ne ofere argumente pentru ridicarea cât mai rapidă a restricţiilor.

Purtarea măștii de protecție nu este o restricție

Trebuie să mai înțelegem încă un lucru, cred, anume că utilizarea măștii de protecție nu reprezintă o restricție în sine, ci o măsură care previne transmiterea sau încetinește transmiterea în comunitate a acestei infecții. Protecția individuală este necesară atât pentru propria persoană, cât și pentru cei cu care intrăm în contact.

În mod evident, dacă contextul legal impune acest lucru, sigur că sunt convins că Guvernul României va adopta actele legislative necesare pentru protejarea sănătății publice.

Alexandru Rafila, despre situația epidemiologică actuală

„Vreau să vă spun câteva lucruri și despre situația epidemiologică, pentru că orice măsuri de relaxare trebuie să fie corelate cu situația epidemiologică legată de transmiterea acestei tulpini omicron. Astăzi avem 17.500 de cazuri, deci mai puține, evident. Avem 171 de decese înregistrate, ceva mai puțind decât ieri, dar acestea sunt consecințe a numărului ridicat de cazuri din săptămânile anterioare.

Ministrul Sănătății crede că situația este în continuare una dramatică, dat fiind numărul de pacienți din spitale.

În continuare, la ATI avem peste 1.100 de persoane internate, ceea ce este mult, iar monitorizarea situației din spitalele în care se tratează pacienții COVID și mai ales la nivelul secțiilor ATI trebuie să reprezinte principalii indicatori care să ducă la luarea unor măsuri de relaxare în viitor, pentru că, în continuare, transmiterea comunitară există”.

Decizia Curții Constituționale în legătură cu masca de protecție

Curtea Constituţională a constatat că OUG 192/2020 care reglementează, printre altele, obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise este neconstituţională. Motivele invocate de CCR sunt legate de procedura legislativă.

„În şedinţa din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă”, se arată într-un comunicat al CCR.