Alex Mihai Stoenescu: Regele Carol I se temea de un singur om în România, de Petre Carp. Evenimentul istoric. Video

Sursa foto: Arhiva companiei

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a prezentat în cadrul ediției de vineri, 2 august, a podcastului „Evenimentul istoric”, găzduit pe canalul Yotube Hai ROMÂNIA, premisele istorice care au decis neutralitatea României la declanșarea Primului Război Mondial. Un rol aparte în această hotărâre l-a jucat și relația tensionată dintre regele Carol I și Petre Carp, președintele Partidului Conservator, care susținea intrarea în război alături de puterile centrale.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a detaliat în cadrul celei mai recente ediții a podcastului „Evenimentul istoric” cauzele relației tensionate dintre regele Carol I și Petre Carp, președintele Partidului Conservator.

Un episod revelator în acest sens a avut loc în 1901. În acel an, Petre Carp a dorit să obțină votarea unei serii de legi financiare și economice foarte dure. Acestea riscau însă să stârnească revolta populației, lucru de care regele Carol I se temea.

„Carol I era foarte atent la posibilitatea declanșării unei revoluții antidinastice, în continuarea pericolului de republică. Pentru că existau celebrele aripi republicane, mai ales din principalul partid, Partidul Liberal”, a explicat istoricul.

Carp a pus presiune pe rege

Conform informațiilor avute de conservatori, Carol I urma să se opună adoptării acestor legi. Pentru a înfrânge rezistența regelui, Carp a mutat ședința de guvern la Palat. Evenimentul a generat însă un conflict deschis între Carol I și politicianul conservator.

„În legătură cu legile respective, a existat un conflict dur, între Carol I și Petre Carp. Carol I se temea de un singur om în România și anume de Petre Carp. Îl admira, colabora, avea înțelegeri și negocieri secrete cu I.C. Brătianu. Care tocmai avea în subordinea lui toată aripa republicană antidinastică. Dar ca om politic, de forță, se temea de Petre Carp.”

Pentru a obține susținerea legilor, fruntașul conservator a încercat să pună presiune pe rege. Istoricul citează în acest sens mărturia lui Constantin Gane, care a scris biografia lui Carp și descrie confruntarea dintre acesta și Carol I: „La această ședință a avut loc o scenă unică. În care, la un moment dat, Carp îi cere regelui: «Semnează legile!». Iar în același timp, bate pe sub masă cu piciorul în podea.”

Conform cronicarilor, gestul lui Petre Carp l-a speriat puțin pe rege.

Carol I a ripostat

Dar regele i-a ținut piept președintelui Partidului Conservator și i-a ripostat. Calm, dar foarte roșu la față, acesta i-a răspuns: „Știu că la Berlin, când ați prânzit la masa împăratului, acesta v-a întrebat dacă reformele dvs. puteau să fie votate în parlament. Iar dvs. ați răspuns că n-au să fie votate, fiindcă eu (regele – nr.) sunt un fricos și nu vă susțin.”

Potrivit lui Alex Mihai Stoenescu acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care regele Carol I se temea de Petre Carp. De altfel, în fața acestei acuze directe, șeful Partidului Conservator a recunoscut faptele sale fără a se sfii.

Înregistrarea integrală a ediției de vineri, 2 august, a podcastului „Evenimentul istoric” poate fi vizionată aici.