Alex Mihai Stoenescu despre ruptura dintre Iorga și AC Cuza. Evenimentul istoric. Video

oficialAlex Mihai Stoenescu abordează în ultima parte a episodului de azi ruptura dintre Nicolae Iorga și AC Cuza. Dupa cum se știe, cei doi înființează, în 1910, Partidul Naționalist Democrat. La acel moment apropiindu-i critica la adresa partidelor parlamentare.

Cuza și Iorga erau critici ai ambelor mari partide, considerând că acestea nu servesc în mod adecvat intereselor naționale și că sunt prea influențate de marii latifundiari și de clasa de elită.

De-a lungul timpului, antisemitismul manifest al lui AC Cuza nu încape în ideile patriotice ale lui Iorga, disputele dintre cei doi fiind de notorietate publică. De altfel, după ruptura de AC Cuza, Iorga a format un nou partid, Partidul Naționalist, în 1932.

Asa cum spune AM Stoeescu, încă din 1914 au fost câteva declarații prin ziare ale lui AC Cuza ce l-au supărat pe marele istoric care spune: ”să nu se creadă că dezbinarea între domnul Cuza și mine începe din decembrie 1916 în Camera de la Iași, ci de atunci, din 1915”.

Limpezirea

Nici lui Cuza nu îi convenea de apropierea lui Iorga de Partidul Liberal și de Brătieni. Pe de altă parte, și liberalii s-au gândit că aceste atacuri ale lui Cuza împotriva lui Iorga necesită un răspuns oficial. Ceea ce s-a întâmplat printr-un articol.

”Acuzările pe cât de nedrepte pe cât de hazlii ale deputatului de Iași (AC Cuza) au silit pe dl Iorga să îi răspundă așa cum o merită.(…) de a face demarcațiunea între un adevărat patriot(Iorga) și un om care nu se preocupă decât de hărțuiri meschine (AC Cuza) cu desăvârșire neportivite cu gravitatea vremurilor în care trăim”. Articolul se numește ”Deosebirea dintre domnii Iorga și Cuza”.

Și fiul lui AC Cuza, Gh A Cuza remarcă separarea dintre cei doi. ”E adevărat, că de un an încoace se lăase o anumită răceală (e vorba de 1911) între el și AC Cuza din cauza reformei agrare propuse de IC Brătianu. A fost umbra celei dintâi neînțelegeri dintre cei doi lideri naționaliști”, scria Gh Cuza în memoriile sale.

Bref, relația dintre cei doi se răcește puternic. Iar istoricul avea Neamul Românesc. Publicație văzută ca ”ziarul lui Iorga”. Deși se regăseau articole antisemite semnate de AC Cuza și oamenii lui din gruparea de la Iași.