Alertă meteo pentru România! Un val de aer polar se apropie de țara noastră

Ninsori. Sursa: flickr.com

În următoarele zile, vremea rece va pune stăpânire pe România. Joi, 10 noiembrie, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea va fi caldă și în general frumoasă în cursul zilei, cu cer variabil.

Înnorările din prima parte a intervalului în regiunile nord-vestice vor determina ploi slabe pe arii restrânse, apoi se vor extinde și vor cuprinde cea mai mare parte a țării, iar averse se vor semnala în Transilvania, Maramureș, Moldova, local în Oltenia și pe arii mai restrânse în Banat, Crișana și Muntenia.

„La altitudini în general de peste 1800 m, trecător, vor fi şi precipitaţii slabe sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, unde la rafală se vor depăşi viteze de 55-60 km/h.

Temperaturile maxime, anunță meteorologii, se vor încadra între 11 şi 20 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 şi 11 grade Celsius. Pe alocuri, mai ales la începutul zilei, va fi ceaţă“, anunță ANM.

Vremea în Capitală

În Capitală, vremea se va menține caldă, cu nori slabi sau ceață în primele ore, continuând apoi cu cer predominant senin. Noaptea se va întuneca treptat. Vântul va fi în general slab. Temperatura maximă va fi de 18 grade, iar cea minimă de 7 grade, mai coborâtă la poalele munților cu 4 grade.

Vineri, 11 noiembrie, în cea mai mare parte a țării, temperaturile vor fi sub normalul perioadei, dar ușor peste normalul perioadei, în a doua jumătate a lunii noiembrie. Cerul va fi variabil, cu înnorări și temporar averse în Muntenia, local în Oltenia, Dobrogea, Moldova, sud-vestul Transilvaniei, la munte și izolat, posibil în restul țării.

„Temperaturile maxime se vor încadra în general între 9 şi 17 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 1 grad în estul Transilvaniei şi 11 grade Celsius pe litoral. Mai ales dimineaţa şi noaptea, pe alocuri va fi ceaţă“, spun meteorologii.

Prognoza meteo - iarna 2022-2023

Meteorologii români nu publică prognoze pe termen lung deoarece, potrivit acestora, probabilitatea ca astfel de estimări să se realizeze este scăzută. Cu toate acestea, Florinela Georgescu (ANM) a anunțat cum va fi vremea în următoarele luni.

„Este o estimare timpurie. Pe de altă parte, cam toate centrele mari ale lumii, în această perioadă, încep să iasă cu estimările peste iarnă. Este bine să urmărim estimările de peste o lună, deci cele care vor veni în luna noiembrie. E prima prognoză pentru iarnă, dar nu trebuie să înțelegem că asta e, nu se mai întâmplă nimic, dimpotrivă. În cursul lunii noiembrie, trebuie să ne uităm la toate estimările care vor veni și să luăm în considerare, mai ales în contextul actual, și probabilitatea, chiar dacă mică, de apariție a unor fenomene extreme”, a explicat Florinela Georgescu la România TV.

Există „șanse mai mari decât de obicei” ca Europa să se confrunte cu un val de frig semnificativ înainte de Crăciun, potrivit unei noi prognoze meteo pe termen lung, emisă de autoritățile internaționale de top.