După aceste ultime zile ale lui martie, în care temperaturile au bătut recorduri peste recorduri, ajungând la peste 30 de grade Celsius, vremea se va schimba semnificativ cu "răciri bruște și semnificative", a anunțat șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
După maxime istorice, temperaturile scad brusc
„Maxima absolută lunară pentru luna martie în țara noastră s-a înregistrat în urmă cu 72 de ani, pe 30/03/1952, când la Odobești am înregistrat 32,8 grade Celsius. Iată că, la 72 de ani distanță, vorbim de temperaturi foarte apropiate.
Să nu uităm și de recordurile acestei dimineți, pentru că la 40 de stații meteorologice am înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime zilnice pentru o dimineață de 30 martie, de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră. Aș da, de pildă, un exemplu cu cea mai ridicată valoare: Oravița 16 grade, față de recordul anterior, de 13,7 grade. De asemenea, la șase stații meteorologice am consemnat aceste valori ca fiind recorduri lunare din întreg șirul de observații pentru această lună de până în prezent.”, spune Elena Mateescu la Antena3.
Prognoza meteo pentru începutul lui aprilie
Odată cu începutul lunii aprilie, temperaturile urmează să scadă semnificativ, dar doar pentru câteva zile a declarat Elena Mateescu.
Pentru intervalul 1-8 aprilie, anunță meteorologii ANM, valorile termice, deși în scădere semnificativă față de ultimele zile din martie, vor fi totuși mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. „Începând cu 2 aprilie, vom consemna valori de temperaturi ușor în scădere, dar în continuare peste 20-22 de grade Celsius, mai ales în partea de sud, sud-est și vest a țării”, a mai spus șefa Administrației Naționale de Meteorologie.
De asemenea, cu excepția regiunilor nord-vestice, unde cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale, regimul pluviometric va fi deficitar, mai ales în sud-vestul teritoriului.