Alertă meteo ANM! Fenomen meteo extrem în România. Ce se va întâmpla în următoarele ore

Sursă: Twitter/ NASA și Stația Spațială Internațională

Meteorologii avertizează asupra unui nor masiv de praf saharian ce este prognozat să se extindă în această săptămână în toată Europa Centrală. Potrivit mesajelor furnizate de specialiștii meteo, un val de praf saharian va fi semnalat începând de marți, 29 martie, și în România, spre finalul săptămânii înregistrându-se concentrații ridicate în cea mai mare parte a țării. Iată tot ce trebuie să știi despre următoarele evenimente meteorologice din România!

În urmă cu aproximativ 14 zile, cantități istorice de praf saharian s-au răspândit în sud-vestul Europei, transformând cerul și zăpada în peisaje apocaliptice, asemănătoare deșertului. Modelul meteorologic din această săptămână este pregătit să livreze un alt nor de praf, potențial uriaș, peste Marea Mediterană, în Europa Centrală, înainte ca următorul sistem frontal profund, cu multe ploi, să sosească dinspre nord. Penele mari de particule de praf care se adună deasupra deșerturilor din Algeria se vor ridica mult spre nord peste cea mai mare parte a jumătății sudice a Europei de marți până joi.

Nor masiv de praf saharian în România. Ce regiuni vor fi afectate

Modelul meteorologic deasupra Europei a fost neobișnuit de stabil și extrem de uscat de când s-a încheiat sezonul rece, cu menținerea unor maxime puternice în partea superioară și a unor dorsale deasupra continentului. În zilele următoare, modelul se va răsturna pe măsură ce o depresiune foarte adâncă va apărea dinspre nord, stimulând curentul cu jet și orientându-l într-o direcție mai sud-vestică.

Aceasta este o rețetă aproape ideală pentru ca o cantitate semnificativă de praf saharian să fie ridicată din deșerturile din nordul Africii, răspândindu-se treptat mai întâi în Mediterana, Europa Centrală și în Alpi. Începând de marți, praful saharian își va face resimțită prezența și în România, potrivit meteoradar.ro. În primele zile se vor semnala cantități reduse de praf saharian, însă acestea vor crește la finalul săptămânii.

În noaptea de miercuri, în special în vestul și nordul țării, praful saharian va fi resimțit mai mult. Joi și vineri, valul de praf saharian va atinge concentrații ridicate în multe dintre regiunile țării, însă în mod special în sud, unde precipitațiile ar putea să capete în această perioadă o culoare roșiatică.

Precipitațiile vor căpăta o culoare roșiatică în Europa

La nivel european, valul de praf saharian va fi împins, după ziua de miercuri, peste Balcani în sud-estul continentului, odată cu progresul spre sud al sistemului frontal. Norul de praf saharian se va deplasa de-a lungul intensificării vânturilor de nivel înalt din sud-vest, între depresiunea nordică și Înaltul persistent de blocare de la sudul acesteia. Stabilirea modelului general al vremii în Europa indică o înălțime geopotențială mai mică în vest și o presiune ridicată în părțile de est și sud ale continentului european.

Asta înseamnă că acest model meteorologic va schimba fluxul de vânturi pentru a aduce masa de aer direct din deșertul Sahara. Direcția vânturilor de la nivelul superior crește adesea potențialul ca particulele masive de nori de praf să se răspândească mult spre nord pe continentul european. De fapt, un fenomen destul de asemănător a avut loc pe 15 martie, când o cantitate uriașă de praf a acoperit zăpada în lanțul muntos Pirinei.

Acel eveniment a adus o cantitate cu adevărat remarcabilă de praf saharian peste peninsula Iberia și părți din vestul Mediteranei. Concentrații foarte mari, chiar istorice, de praf au transformat cerul și zăpada într-un peisaj portocaliu, asemănător deșertului. Unele dintre scenele de deasupra munților Pirinei păreau literalmente apocaliptice.

Cantitățile de praf saharian prognozate pentru această săptămână sunt din nou prognozate a fi foarte mari și se vor răspândi pe o mare parte a Europei. Precipitațiile care vor urma după ziua de miercuri vor conduce particulele la sol, acoperind zăpada din Alpi și acumulându-se în sol.