Marți după amiază, în contextul în care moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu a trecut, președintele Iohannis a făcut o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Printre altele, președintele s-a declarat dezamăgit de rezultatul din Paralament, declarând că România este măcinată de crize.
Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de azi e ”criză”. Suntem în plină pandemie, valul 4 ne-a lovit rău, suntem într-o criză a prețului la energie, o criză care este și europeană și globală.
De lucru ar fi suficient pentru politicieni, să rezolve probleme. Dar ce s-au gândit unii politicieni? Să mai adauge o criză, a guvernării În acest fel, azi în Parlament a fost votată o moțiune de cenzură, deci guvernul a picat.
Politicienii s-au obșnuit să se arate cu degetul, sp se acuze de diferite lucruri. Oamenii nu știu ce să mai înțeleagă. E o situație complicată. Moțiunea a fost generată de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români.
USR a fost în guvern, dar a plecat din guvern și a votat moțiunea alături de PSD. Astea sunt faptele, restul e demagogie. Suntem în situația de a găsi o soluție, România trebuie să fie guvernată, vine iarna, e pandemie Este nevoie de soluții și e momentul pentru decizii mature.
Pentru a da timp partidelor să găsească abordări mature și să vină cu ele, voi convoca consultări cu partidele abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate și responsabilitate
Președintele Klaus Iohannis și-a amânat cu câteva ore plecarea în Slovenia unde urmează să participe la reuniunea Informală a Consiliului European.
Guvernul Cîţu a fost demis prin moţiune de cenzură în Parlament
Moţiunea de cenzură a trecut, cu 281 de voturi „pentru”, ceea ce înseamnă că Guvernul Cîţu este demis, conform anunţului oficial făcut în plenul reunit al Camerei şi Senatului. Ludovic Orban a precizat că moţiunea a fost adoptată, iar încrederea acordată Guvernului a fost retrasă.
Cabinetul Cîţu va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Executiv. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.