Alertă ANM. Cod galben de furtuni și vijelii în 33 județe din țară. Harta cu zonele afectate

Furtună. Sursă foto: Chumphon Whangchom | Dreamstime.com

Cod galben de furtuni și vijelii. Mai mult de jumătate din țară va fi lovită de furtuni și vijelii, atenționează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), care a emis Cod galben pentru znele afectate. Și în Capitală vor fi ploi cu caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

Codul galben de furtuni și vijelii emis de ANM  pentru 33 de județe va fi valabil pentru intervalul 5 iunie -ora 12.00, 6 iunie - ora 6:00. Potrivit meteorologilor,  în cea mai mare parte a Moldovei, în Muntenia, Dobrogea şi Carpaţii Orientali şi Meridionali, iar seara şi noaptea, local şi în Banat şi Oltenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, intensificări ale vântului şi vijelii (cu viteze în general de 55...75 km/h), precum şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20...30 l/mp şi izolat 40...50 l/mp. Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse şi în Transilvania şi restul Moldovei.

Sursa foto: ANM

Cod galben de furtuni și vijelii. Cum va fi vremea în Capitală

Potrivit prognozei emise de ANM, vremea va fi călduroasă la Bucureşti duminică, cu disconfort termic în creştere după-amiaza când şi indicele temperatură - umezeală (ITU) se va apropia şi va atinge pragul critic de 80 de unităţi.

Instabilitatea atmosferică se va accentua îndeosebi spre seară şi noaptea, când vor fi înnorări şi perioade cu averse, ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului (rafale de peste 55...60 km/h). Cantităţile de apă vor depăşi 8-15 l/mp, izolat posibil peste 20-25 l/mp.

Temperatura maximă va fi de 32-33 de grade, iar cea minimă va fi de 15- 17 grade.

Cum va fi vremea în următoarea perioadă

În următoarea săptămână, 06– 13 iunie, valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice, centrale și nordice.

Între 13 și 20 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, ușor mai ridicate în regiunile vestice și local în cele sudice. Șansele de precipitații vor fi mici.

În săptămâna 20-27 iunie, valorice termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, în special în regiunile sudice. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest va fi deficitar.

Între 27 iunie și 4 iulie, temperaturile vor fi mai ridicate decât normalul acestei perioade, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință deficitară în majoritatea regiunilor, în special în jumătatea vestică a țării.