Alegerile prezidențiale sunt programate în două tururi de scrutin, pe 24 noiembrie și pe 8 decembrie. Pentru marea majoritate a alegătorilor, în primul tur, votul se va desfășura pe parcursul zilei de duminică.
Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și exercita dreptul constituțional de a-și alege președintele. Votul a debutat vineri, 22 noiembrie, la ora 12.00. Conform actualizărilor de la ora 18.00, s-au prezentat la vot 24.125 alegători.
Alegerile prezidențiale în străinătate
În prima zi de alegeri în Diaspora, vineri, 22 noiembrie, românii au putut să-și exercite dreptul la vot de la ora 12.00 până la ora 21.00. În a doua zi, când se va desfășura votul pentru alegerile prezidențiale, secțiile de votare se deschid la ora 7.00.
Programul de vot se va încheia la ora 21.00. Același program a fost stabilit și pentru ziua de duminică, 24 noiembrie. În toate cele trei zile, în caz de necesitate votarea va putea fi prelungită până la 23.59. Autoritățile române au înființat un număr de 950 de secţii de votare în străinătate. Cei interesați pot consulta lista acestor secții pe site-ul Ministerului de Externe. Toate secţiile de votare din străinătate vor fi monitorizate video permanent.
Cele mai multe secţii de votare pentru alegerile prezidențiale sunt în Republica Italiană (şi Malta) - 158. În Regatul Spaniei au fost amenajate 147, iar Regatul Unit al Marii Britanii au fost deschise 107. Un numă de 68 de secții de vot au fost deschise în Republica Franceză şi Principatul Monaco. În Republica Moldova funcționează 59, în SUA 48. În Regatul Belgiei sunt 29 de secții iar în Regatul Ţărilor de Jos au fost înființate 21 de secții.
Pe lângă românii care au ales să voteze la secțiile amenajate în străinătate, alți 4.200 de alegători au votat deja prin corespondență.
Când a început programul de votare
Alegerile prezidențiale au debutat în Noua Zeelandă. Prima secţie de vot din străinătate s-a deschis la Auckland, în Noua Zeelandă, vineri la ora locală 12,00 (01,00 ora României). Ulterior, rând pe rând s-au deschis secţiile de votare din Australia și Japonia.
În primul tur de scrutin, votul va fi dat pentru 14 candidaţi. Dintre aceștia, dacă nici un prezidențiabil nu obține majoritatea voturilor, 50% plus unu, primii doi clasați se vor confrunta în turul al doilea.
De menționat că, la începutul acestei săptămâni, Ludovic Orban, candidatul Forţei Dreptei, şi-a anunţat retragerea din cursa electorală. El a anunțat că renunță la candidatura, în alegerile prezidențiale, în favoarea Elenei Lasconi, candidata USR.
De la deschiderea secţiilor până la ora 18:00 s-au prezentat la urne 24.125 de cetăţeni români, din străinătate. În total, până la ora menționată au fost 24.552 de votanți, cu cei care au votat prin corespondență.
MAE a postat o secțiune cu informații despre alegerile prezidențiale
Așa cum arătam mai sus, MAE a publicat lista celor 950 de secţii de votare deschise în străinătate. În acest sens, pe site-ul instituției a fost elaborată o secțiune specială cu informații despre alegerile prezidențiale și cele parlamentare. MAE a colaborat cu organizația non-guvernamentală Code for Romania/Commit Global privind dezvoltarea secțiunii dedicate secţiilor de votare din străinătate.
„Harta complementează, într-un mod facil şi intuitiv, resursele de informare puse deja la dispoziţia cetăţenilor români care se vor afla în afara ţării în zilele scrutinelor, pentru a putea identifica cea mai apropiată secţie de votare”, au transmis reprezentanții Ministerului de Externe.
Aceasta poate fi consultată la secţiunea dedicată alegerilor www.mae.ro/node/64178.
Pentru a putea vota la alegerile din străinătate, cetățenii români au nevoie de cartea de identitate sau cartea electronică de identitate. Ei pot prezenta cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate, dar și pașapoartele (diplomatic, de serviciu, simple sau temporare și carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.