Alegerile judeţene din PNL: etape ale convoiului mortuar către înmormîntarea politică numită Convenţia naţională din 17 iunie 2017 | ROMANIA LUI CRISTOIU

Am scris în ediţia de ieri despre victoria zdrobitoare a lui Cristian Buşoi asupra lui însuşi (a fost concurat la şefia PNL Bucureşti doar de el însuşi).

 Graţie preocupării mele deosebite pentru viaţa şi activitatea lui Cristian Buşoi, am aflat ceva care-mi scăpase, deşi prin natura meseriei de dătător cu părerea despre scena noastră politică, ar fi trebuit să numi scape:

În această perioadă, în toate organizaţiile judeţene ale PNL se desfăşoară reuniunile de bilanţ şi alegeri, în perspectiva Congresului din iunie 2017.

Au avut loc astfel de reuniuni nu numai la Bucureşti, dar şi la Sibiu, Craiova, Constanţa, Braşov, Deva, Botoşani. Vor avea în curînd conferinţe de alegeri şi la Iaşi, Cluj.

De pe vremea comunismului, mi-a intrat în cap un titlu întîlnit în presa vremii, la patru ani o dată:

Un moment crucial în viața partidului și a țării. Alegerile în organizaţiile judeţene de partid. Chiar dacă avînd în frunte pe Raluca Turcan, succesoarea lui Alina Gorghiu, şi nu pe Nicolae Ceauşescu, succesorul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, PNL e un partid politic şi, prin asta, presupus a se supune legii potrivit căreia conferinţele de bilanţ şi alegeri ale organizaţiilor judeţene trebuie să fie un moment de seamă în viaţa partidului. Puterea unui partid stă în organizaţiile din ţară: din judeţe, municipii şi comune.

Aici se confruntă partidul cu adevăratele realităţi; de aici vin cele mai interesant opinii privind politica generală a formaţiunii; de aici ajung la vîrf personalităţile în stare să impună o direcţie în acord cu viaţa.

Alegerile din organizaţiile judeţene sînt momentele în care se tranșează bătăliile din teritoriu pentru postul mult rîvnit de baron local.

Sînt însă – cel puțin teoretic - și momentele în care au loc dezbateri pătimașe despre Programul partidului, în care se conchid cauzele eșecurilor, în care se adună, pentru a da buzna în Congres, ca apa care a spart un baraj, miile de propuneri, de idei menite a întări partidul, a-i aduce victoria în alegeri. 2017 a fost programat încă de la congresul de fuziune dintre PNL și PDL drept anul în care vor avea loc alegeri pentru organizațiile deja unificate ale partidului și, firește, Congresul care, punînd capăt conducerii bicefale, va consfinți încheierea procesului de fuziune.

Nu mai puţin important e faptul că alegerile de anul acesta au loc după eșecul epocal din 11 decembrie 2017.

Fuziunea, rezultatele scrutinului sînt două dintre realităţile care, abordate în chip necesar în toate conferinţele de alegeri judeţene, ar fi trebuit să ducă la dezbateri incendiare, urmate de soluţii adoptate de delegaţi şi trimise la Bucureşti.

Celor două realităţi li se adaugă altele, deosebit de importante pentru politica PNL în anii care urmează şi, prin asta, realităţi asupra cărora Congresul nu se poate pronunţa în afara punctelor de vedere venite din teritoriu:

Poziţia faţă de folosirea luptei împotriva corupţiei pentru răfuieli politico-mafiote.

Poziţia faţă de tutelarea dezastruoasă a PNL de către Neghiobul iresponsabil de la Cotroceni. Poziţia faţă de unificarea Opoziţiei în confruntarea cu majoritatea zdrobitoare PSD-ALDE.

Poziţia faţă de celelalte partide de Dreapta: USR, PMP.

Toate acestea sînt suficiente temeiuri să credem că alegerile cruciale din PNL ar trebui să fie unul dintre principalele evenimente ale vieţii noastre politico-mediatice. M-am dus imediat la site-ul PNL, site-ul care ar fi trebuit să clocotească de știri despre alegerile județene.

De pe 8 aprilie 2017 pînă joi, 13 aprilie 2017, pe site-ul PNL au fost postate 17 articole

 Doar unul – un Comunicat sec – despre alegerile de la București, se referă la cel mai important moment din viața PNL.

Din cele 17 articole, 8 descriu fapte şi vorbe din viaţa şi activitatea Ralucăi Turcan (cu poze, în care distinsa apare în veșminte diferite) și 4 reproduc sigla partidului.

Restul sînt dedicate lui Cătălin Predoiu.

De pe site n-am putut afla nimic despre alegerile din PNL. Nici din presa zisă centrală n-am aflat mare lucru.

Nici n-avea de ce să se intereseze de alegerile județene presa centrală. Acestea s-au desfășurat într-o lehamite exemplară.

Alegerile sînt peste tot în lume momente de maxim interes prin presupusa confruntare dintre oameni.

PNL a reușit rara performanță de a face absolut neinteresante pînă și alegerile. Explicabil.

Ca să stîrnești un minim interes trebuie să fii minim viu.

Nu e cazul PNL!

Alegerile de la nivelul organizațiilor județene sînt tot atîtea etape din drumul PNL către congres.

După cum s-au desfășurat însă, ele sînt etapele unui convoi mortuar către înmormîntarea politică numită Convenţia naţională din 17 iunie 2017.