Interesul românilor din străinătate pentru alegerile prezidențiale nu este peste tot la fel de ridicat.
UPDATE 2: Aproape 268.000 de români au votat la urne în primul tur al alegerilor prezidenţiale până sâmbătă la 22:00 ora României, potrivit datelor publicate pe platforma Biroului Electoral Central.
A doua zi de votare continuă în secţiile din Argentina, Brazilia, Canada, Columbia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, SUA, Uruguay, Venezuela, iar în Noua Zeelandă şi Australia a început a treia şi ultima zi de votare.
UDPATE: Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), până sâmbătă, 9 noiembrie, orele 17:00, au votat la secţiile deschise în străinătate 187.671 persoane în primul tur al alegerilor prezidențiale. Totalul voturilor este 213.159.
Sunt trei țări în lume în care niciun român nu a votat în primele două zile de alegeri, relatează Știrile Pro Tv! Prima țară vine din Africa și este vorba de Sudan, unde s-a deschis o singură secție de vot, în capitala Khartoum. Nici în Coreea de Nord, unde, la fel, avem doar o secție de vot, la Phenian, nu a votat nimeni și același dezinteres total arată și românii din Kuweit.
Pe de altă parte, în nicio țară din America de Sud unde sunt amplasate secții de vot pentru români nu au votat mai mult de 20 de oameni! Cea mai bună prezență a fost înregistrată, culmea, în Venezuela (19), acolo unde este război civil în toată regula. Cea mai scăzută, în Columbia, cu doar 8 români prezenți la vot.
S-a pus ștampila și în Africa, dar prezența la vot până sâmbătă la orele 12:00 a fost foarte slabă. În Mali s-a deschis pentru prima dată o secție de vot și asta fiindcă acolo sunt prezenți militari români care participă la misiunile ONU. Au votat doar 61 de persoane. Totuși, rămâne cea mai ridicată prezență la vot de pe continentul negru, căci în restul țărilor prezența nu a trecut de 30 de români la vot!
Noroc cu Europa, dar și aici suntem departe de cifrele așteptate. Exceptând Marea Britanie, Germania și Spania, unde prezența la vot a trecut de 10.000 de persoane, în alte 14 state din UE nu au votat mai mult de 100 de români! De exemplu, în Muntenegru au votat doar cinci persoane!