LIVE TEXT. Alegeri prezidențiale 2019. A început votul pentru alegerea președintelui României

Alegeri prezidențiale Sursa foto. EVZ

Românii din țară se prezintă duminică la vot pentru a-și alege președintele.

UPDATE - Mită în secția de vot? Câți bani a oferit un primar președintelui secției? 

UPDATE - Prezența la vot se apropie de 50%. Care sunt recordurile zilei

UPDATE - Mesajul unui sportiv celebru. „Antrenament, vot, alegerile mele pentru astăzi. Tu ai votat?”

UPDATE - Peste 38% prezența la vot la ora 17:00. Județele fruntașe și codașe

UPDATE - Prezidențiale 2019. Anunț de ultimă oră pentru românii din Diaspora. Mesajul este viral

UPDATE - Gheorghe Dincă a votat! Pe ce nume a pus ștampila criminalul din Caracal?!

UPDATE - Prezență neașteptat de mare până la ora 16:00. Alegeri prezidențiale 2019. Prezența la vot la ora 16:00

UPDATE - Până la ora 12:00 s-au prezentat la urnele de vot pentru alegerile prezidențiale 2019 peste 2.5 milioane de români.

UPDATE - Până duminică la ora 11:00, peste 334.417 de români din diaspora au votat la alegeri.

La nivelul întregii țări au fost organizate 18.748 de secții de votare, lista completă a acestora putând fi consultată pe site-ul www.roaep.ro.

Programul alegerilor prezidențiale 2019

În țară, românii vor putea vota duminică, de la ora 7:00 până la încheiderea urnelor la ora 21:00. Potrivit legii, pentru alegerile prezidențiale, alegătorii care se află în sediul secției de votare la ora 21:00, cât și cei aflați la rând în fața secției de votare, își pot exercita votul până la ora 23:59.

Prezența la vot în timp real poate fi urmărită AICI.

Care este procedura de votare la alegerile prezidențiale 2019

În ziua votului, la secția la care sunt arondați, alegătorii care se prezintă la vot trebuie să predea cartea de identitate operatorului de calculator al secției de votare.

După scanarea actului de identitatea și validare, alegătorii vor merge la masa la care sunt membrii biroului electoral. Semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală înseamnă că tu, ca alegător, urmează să primești un buletin de vot și o ștampilă.

CITEȘTE ȘI: Alegeri prezidențiale 2019. Comparație cu 2014 și cu europarlamentarele din mai 2019

Toți alegătorii trebuie să se asigure că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Atenție, dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul.

În caz că în momentul votului considerați că intimitatea asigurată prin lege poate fi încălcată, înștiințaţi președintele secției de votare.

Secții de votare

Românii pot vota la secțiile de votare la care au fost arondați în funcție de domiciliul din actul de identitate, iar cei ce nu cunosc numărul secției de vot pot consulta informația pe site-ul www.registrulelectoral.ro. Pentru a face acest lucru este nevoie completarea CNP-ului, numelui de familie și a unui cod generat automat.

Cei ce nu se află pe teritoriul localității de domiciliu, în ziua votului pentru alegerile prezidențiale 2019, pot vota la orice secție pe lista suplimentară.

În București, alegătorii nu pot vota pe lista suplimentară a altui sector, fiind nevoiți să voteze la secția de vot la care au fost arondați.

Pacienţii din marile spitale bucureştene vor vota cu urna mobilă, duminică, la alegerile prezidenţiale, potrivit reprezentanţilor unităţilor medicale.

Lista tuturor secțiilor de votare poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro.

Acte necesare pentru a vota la alegerile prezidențiale 2019

Cetățenii români își pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Românii care doresc să voteze dar nu dețin documente de identitate valabile își pot face buletinul în regim de urgență, inclusiv sâmbătă, dar și duminică, în ziua votului. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a precizat că Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a recomandat serviciilor județene și Direcției din București să lucreze cu publicul și în zilele de sâmbătă și duminică, astfel: de la ora 8.00 la 16.00 pe 9 noiembrie și de la ora 7.00 la 21 în data de 10 noiembrie.

În țară, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru a vota numai de către cetățenii români care au domiciliul în străinătate, dar votează în România.

CITEȘTE ȘI: Alegeri prezidențiale 2019. Avertismentul MAI: Ai grijă cum votezi! Riști închisoarea!

Votul în diaspora

În diaspora, votul pentru alegerile prezidențiale 2019 se desfășoară pe parcursul a trei zile, astfel că românii din străinătate au avut posibilitatea de a vota în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie. Sâmbătă, peste 290.000 de români din diaspora votaseră pentur alegerile prezidențiale, prin corespondență sau la secțiile de votare.

CITEȘTE ȘI: Alegeri prezidențiale 2019. Date de ultima oră. Sute de mii de români au votat în Diaspora

În străinătate au fost organizate 835 de secţii de votare, cele mai multe în Spania şi Italia (143, respectiv 142).

Dreptul de vot poate fi exercitat la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării. Pot vota la alegerile prezidenţiale cetăţenii români care au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv.

Paza și protecția secțiilor de vot

Paza și protecția secțiilor de vot vor fi asigurate în ziua alegerilor prezidențiale 2019 de aproximativ 20.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi lucrători de la alte structuri operative.

„Ordinea publică la nivel naţional va fi asigurată de peste 13.800 de angajaţi ai ministerului, iar alţi 3.600 de specialişti vor fi pregătiţi să verifice şi să soluţioneze cu celeritate sesizările privind posibile incidente electorale. În acest sens, la nivelul MAI a fost elaborat un ghid cu principalele dispoziţii legale aplicabile procesului electoral, ghid care a fost transmis din timp tuturor structurilor. În total, duminică, pentru desfăşurarea procesului electoral în condiţii de maximă siguranţă vor fi mobilizaţi aproximativ 37.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.