Sînt convins că un sistem electoral în care alegerile parlamentare ar fi organizate mai des ar aduce mult bine României.
De pildă, o idee cu totul nouă pentru sistemul nostru politic ar fi să se păstreze durata de 4 ani a unui mandat parlamentar, dar acestea să nu înceapă pentru toți membrii Parlamentului la aceeași dată, astfel încît la fiecare 2 ani să se organizeze alegeri pentru cîte o jumătate din Parlament.
Avantajele acestui gen de alegere ar fi, în viziunea mea, foarte mari. Primul și cel mai important pentru democrație, este că ar rezolva crizele de reprezentativitate. Nu de puține ori ne trezim în situația că Parlamentul ales, cam pe la jumătatea mandatului său, nu mai reprezintă opțiunile electoratului. Se naște, astfel, o crevasă tot mai largă între electori și Parlament, cu efect negativ în percepția oamenilor asupra parlamentarismului în general. De pildă, în decembrie 2012, electorii au votat masiv USL. Doar că, urmare a deciziilor politice, USL a dispărut, o componentă a lui a rămas la putere, în baza rezultatului din 2012, și o alta a trecut în opoziție, împotriva rezultatului acelor alegeri. Mai mult, prezindețialele din 2014 au arătat limpede că partidul fost uselist care a rămas la putere ca urmare a unor jocuri parlamentare complet străine interesului electorilor (racolări), nu mai e dorit și, dimpotrivă, candidatul celuilalt partener uselist a cîștiga covîrșitor. Actuala majoritate, deși masivă în Parlament, nu se poate spune că are vreun corespondent proporțional în voința electorilor. Cu actualul sistem, vom mai continua doi ani să avem o majoritate anapoda, raportată atît la momentul alegerilor care au generat-o (2012), cît și la momentul actual.
Apoi, acest sistem ar ține partidele în priză permanentă. Azi, după heirupul din anul electoral, partidele amorțesc, întorc fața de la cetățean cu gîndul ”ne vedem peste 4 ani”. Să știi că ai alegeri tot la doi ani și că ele pot decide venirea sau plecarea de la putere ar opri partidele să facă înțelegeri pe sub masă în Parlament și le-ar face să reacționeze mai promt la semnalele din societatea civilă. Nu în ultimul rînd, alegerile dese ar duce la scăderea costurilor campaniei electorale - ceea ce e cît se poate de bine și din punct de vedere penal, dar și din punctul de vedere al accesului cetățenilor la demnitatea publică dedusă alegerii.
Probabil că primul dezavantaj care vă vine în minte ar fi acela că, în România, în anii electorali nu se mai face nimic altceva decît campanie electorală. Doar că asta nu e deloc adevărat - e o prejudecată prin care politicienii vor să inducă ideea că alegerile nu sînt bune pentru țară. Luați ciclurile de creșteri economice ale țării și veți sesiza că anii electorali nu opresc creșterea (dacă e creștere) i nici nu accentuează scăderea (dacă e scădere). Ultimul caz de politician care vrea să spună că alegerile dăunează ”muncii” e chiar V.V.Ponta, care a afirmat recent că: ”Opinia noastră este că România nu trebuie să stea tot timpul în alegeri... De muncit când mai muncim dacă stăm tot timpul numai în alegeri”.
Una dintre cele mai periculoase și mincinoase idei înfipte în mentalul colectiv de către politicieni (toți! Ponta e doar ultimul care a spus-o) este aceea că nu se mai muncește din cauza alegerilor. Un popor atît de grijuliu cu munca nu putea avea decît politicieni de același fel! Eu cred, dimpotrivă, că dacă este adevărat că nimeni nu mai face nimic cînd vin alegerile, asta se întîmplă anume pentru că alegerile au ceva excepțional, apar ca un fenomen ieșit cu totul din viața firească, ca o discontinuitate patetică, de la care va depinde dramatic viitorul țării. Or, nu trebuie să fie deloc așa. Acest așa-zis dezavantaj, dacă admitem că el este real, este o anomalie care se va remedia tocmai prin îndesirea alegerilor. Toți, inclusiv politicienii, vor învăța să trăiască normal în ani electorali, obișnuindu-se cu alegerile.
Creșterea frecvenței electorale consonează cu creșterea ritmului vieții în general. Nu doar că opiniile se schimbă repede, dar ideile noi apar rapid și politicienii se uzează în ritm accelerat. Ca niciodată, nevoia de aer proaspăt în interiorul politicii noastre este dramatică. Alegerile dese ar mai ventila un pic această atmosferă.
Nu-mi fac iluzii, politicienii noștri nu vor accepta niciodată o astfel de porpunere. Dar, să fiți siguri, că se vor opune nu din grijă față de țară, ci din grijă față de ei.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.