Partenerii din Coaliția de guvernare au decis joi, 14 martie, să meargă pe liste comune în alegerile locale din București. Înaintea ședinței de Guvern, Marcel Ciolacu a declarat că, în scenariul în care PNL și PSD ar fi stabilit să meargă în alegeri pe liste separate, social-democrații ar fi propus-o pentru Primăria Capitalei pe Gabriela Firea, în timp ce liberalii ar fi marșat cu Sebastian Burduja.
Alegeri în Capitală: PSD și PNL, liste comune pentru sectoare
De asemenea, prim-ministrul a mai precizat că în ipoteza unui candidat comun, acela va fi susținut atât de PSD cât și de PNL. Marcel Ciolacu mai a subliniat că social-democrații nu iau în calcul o posibilă sunsținere pentru candidatul PUSL, Cristian Popescu Piedone. Nici președintele PNL și nici PSD nu susțin candidatura lui Piedone pentru PMB.
Ultimul sondaj INSCOP măsoară intenția de vot a electoratului pentru alegerile europarlamentare, locale dar și opinia votanților în privința listelor comune PSD-PNL pentru scrutinul din mai. Rezulatul sondajului a dat peste cap planurile partidelor angrenate în campania electorală.
Sondajul care schimbă planurile partidelor politice
Astfel, în scenariul în care electoratul ar fi chemat la urne duminica viitoare, pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European, potrivit sondajului, s-ar prezenta la urne aproximativ două treimi din cetățenii cu drept de vot. Nu vor merge la vot 12,5%.
Repsondenții au fost rugați să-și exprime părerea cu privire la decizia PNL-PSD de merge pe liste comune în alegerile europarlamentare și pe liste separate în alegeri locale. Peste 51% dintre cetățenii cu drept de vot au o părere proastă.
La polul opus, 36,9% dintre respondenți au declarat contrariul. Nu au știut sau nu au putut aprecia 10,8% dintre respondenți, potrivit Antena 3.
Alegeri locale pe liste separate
PNL-PSD conduce în preferințele electoratului cu 43.7% cotă de încredere. La mare distanță, pe locul doi cu 20,6% cotă de încredere se plasează partidul lui George Simion, AUR. Alianța Dreapta Unită formată din USR, PMP și Forța Dreptei ar primi votul a 13,7% din cetățenii cu drept de vot, în timp ce 3,9% dintre alegători ar pune ștampila pe UDMR.
Pe de altă parte, la alegerile locale PSD conduce cu 30,6%. Pe locul, la mică distanță se află PNL cu 25,6% urmat AUR cu 17,4% intenție de vot. Sub 10% ar dintre alegători ar merge pe varianta ADU (Alianția Dreapta Unită). Nu ar trece pragul de 5% formațiunea condusă de Diana Ivanovici Șoșoacă, SOS România, UDMR, Alianța AER și Partidul Pro România.