LIVE TEXT. Alegeri locale 2020. S-au deschis urnele de vot. Informații în timp real despre votul care va schimba fața României

Alegeri locale 2020. Românii își aleg astăzi, 27 septembrie, primarii, preşedinţii de consilii judeţene, dar şi pe cei care vor face parte, timp de patru ani, din consiliile locale şi judeţene.

Cristian Popescu Piedone a votat pentru soarta copiilor

Candidatul Partidului Puterii Umaniste la Primăria Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a declarat că este o zi foarte importantă, deoarece cetăţenii pot decide soarta copiilor lor.

„Astăzi este o zi foarte importantă şi numai ei, cetăţenii, pot decide soarta şi viitorul copiilor lor, votând pe cel pe care l-au analizat timp de o lună în timpul campaniei electorale".

Daniel Florea, primarul Sectorului 5, a votat pentru digitalizare

Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, care candidează pentru un nou mandat, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru „cel mai sigur, sănătos, curat, educat, digitalizat" sector din Bucureşti.

„Am votat pentru cel mai sigur, cel mai sănătos, cel mai curat, cel mai educat şi cel mai digitalizat sector din Bucureşti. Vă îndemn pe toţi să veniţi la vot, este absolut sigur, e ca şi cum v-aţi duce la magazin sau la restaurant".

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, cu gândul a interlopi

Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu, candidatul PSD la Primăria Sectorului 3, a declarat că a votat pentru continuarea proiectelor la nivelul Capitalei, dar şi pentru unele noi.

„Am votat, în primul rând, pentru continuarea proiectelor la nivelul Capitalei, pentru noi proiecte la nivelul Sectorului 3 şi, mai nou, pentru că trebuie să spunem acest lucru, am văzut că trebuie să votăm pentru a ţine cât mai departe de banul public interesele, complicităţile dintre lumea interlopă şi oamenii politici care îşi doresc un portofoliu. Avem situaţii, de exemplu, în Sectorul 3, am fost anunţaţi că sunt secţii de vot unde nu se poate respecta distanţa recomandată de Ministerul Sănătăţii. Era o chestiune de aşteptat. Sperăm ca toată lumea să poată ajunge la vot şi fără incidente să terminăm această zi", a declarat Aurelian Bădulescu.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache

Dan Tudorache a declarat că a votat cu gândul că locuitorii din Sectorul 1 o vor duce mai bine:  „Ce gânduri am? Gânduri că în următorii 4 ani cetăţenii o vor duce mult mai bine, deci există o continuitate, deci a fost mai greu în primul mandat, dar acum ştiu despre ce e vorba, va fi continuitate".

Ora. 8.00. Premierul Ludovic Orban votează în comuna Dobroiești și a stat la coadă.

Ora. 7.25. Prezența la vot este 0,76%. Cei mai mulți alegători au venit deja la urne în județele Dolj, Dâmbovița, Prahova.

Ora 7.00. Alegeri locale 2020. Gabriela Firea, prima la vot

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, candidată la încă un mandat din partea PSD, s-a prezentat prima la secția de votare. „Mă bucur că sunt primul votant din această secţie. Am votat cu gândul la toți copiii din București, la toți tinerii, la toți adulții, la bunicii noștri. Cei mai importanți sunt oamenii, iar oamenii trebuie să fie pe primul loc, nu? La muncă și de mâine tot la muncă”.

Alegeri locale 2020. Peste 16 milioane de român, așteptați la vot

La alegerile de azi, sunt așteptați la urnele de vot peste 18 milioane de români, care îşi pot exercita dreptul de a alege în 18.794 de secţii de votare organizate la nivel naţional, dintre care peste 1.200 în Capitală, cele mai multe în sectoarele 3 şi 6.

Pandemia de COVID-19 a determinat noi reguli de desfăşurare a votului de duminică, pentru prima dată românii fiind nevoiţi să respecte anumite măsuri de protecţie sanitară, pentru a evita răspândirea noului coronavirus.

Tot ca urmare a pandemiei, alegerile, care trebuiau să aibă loc în iunie, au fost amânate, mandatul actualilor aleşi locali fiind prelungit.

Alegeri locale 2020. Ce și cum se votează

Consiliile locale, judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. În Bucureşti, alegătorii votează pentru desemnarea consiliului local şi primarului sectorului, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi primarului general.

Consiliile locale şi judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, primarul general şi preşedintele consiliului judeţean se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 iulie era de 18.983.585, potrivit ultimei informări a Autorităţii Electorale Permanente.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.251.611 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 731.974 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

Documentele necesare pentru cei care merg la vot

Au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor; cetăţenii români care nu au fost puşi sub interdicţie sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă; cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România.

La alegerile locale, dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.

Alegătorii votează numai la secţia la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţa şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă (alegătorii cetăţeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetăţeni ai Uniunii Europene).

Potrivit BEC, alegătorul care, până cel târziu în data de 4 septembrie, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu şi a solicitat înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată în actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reşedinţă şi se prezintă la vot la secţia de votare la care este arondată adresa de reşedinţă.

La scrutinul de duminică, cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare - carnetul de serviciu militar. Actele trebuie să fie valabile în ziua votării.

Alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie - 27 septembrie îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia, a stabilit Biroul Electoral Central.

Cum votează cetățenii din Uniunea europeană

Cetăţenii Uniunii Europene înscrişi în lista electorală complementară îşi pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Alegătorul european care nu este înscris în lista electorală complementară poate vota în baza documentului ce îi atestă identitatea emis de statul membru al Uniunii Europene al cărui cetăţean este, însoţit de documentul privind adresa în România sau în baza certificatului de înregistrare sau a cărţii de rezidenţă permanentă, fiind înscris în lista electorală suplimentară, precizează BEC.

Se pot obține acte de identitate și în ziua alegerilor

Centrele de eliberare a actelor de identitate ca urmare a expirării, pierderii, furtului sau deteriorării acestora funcţionează după un program prelungit. Mai exact, vor lucra sâmbătă, în intervalul orar 8,00 - 16,00, iar duminică - între orele 7,00 şi 21,00.

Cartea de identitate se eliberează pe baza cererii scrise a solicitantului şi a documentelor cu care, potrivit legii, se face dovada numelui, stării civile, cetăţeniei române şi a domiciliului.

Contravaloarea producerii şi eliberării cărţii de identitate este de 7 lei şi se achită astfel:

- Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor - Municipiul Bucureşti - la ghişeul biroului de evidenţă a persoanelor;

- Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Sector 1 - online, pe site-ul Ghişeul.ro/transfer bancar/ Internet Banking (se va prezenta la ghişeu chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate), fizic la bănci, oficii poştale în contul RO05TREZ70121330208XXXXX, CUI 12293095 sau la Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale Sector 1 (Piaţa Amzei nr. 13); centre impozite şi taxe locale Sector 1 (Calea Griviţei nr. 208 - 210, strada Pajurei nr. 13); Primăria Sectorului 1 (bd. Banu Manta nr. 9);

- SPCLEP Sector 2 - la toate oficiile poştale de pe raza acestui sector;

- SPCLEP Sector 3 - la ghişeele birourilor de evidenţă a persoanelor;

- SPCLEP Sector 4 - la toate oficiile poştale de pe raza acestui sector şi Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale Sector 4, precum şi online, pe site-ul propriu;

- SPCLEP Sector 5 - la toate oficiile poştale, la filialele CEC Bank de pe raza sectorului, Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale Sector 5, precum şi prin SMS, apelând numărul scurt 7530;

- SPCLEP Sector 6 - la ghişeele birourilor de evidenţă a persoanelor.

În situaţia în care nu pot fi prezentate anumite documente (certificate de stare civilă, dovezi cu privire la domiciliu, etc.) se va elibera carte de identitate provizorie (CIP), caz în care se vor depune şi trei fotografii 3/4 cm şi taxa de 1 leu, achitată în acelaşi mod ca în cazul cărţilor de identitate, potrivit PMB.

Şi Inspectoratul General pentru Imigrări a prelungit programul de lucru cu publicul, în preziua şi ziua alegerilor, venind în sprijinul cetăţenilor Uniunii Europene care doresc eliberarea certificatelor de înregistrare a rezidenţei în vederea participării la vot.

Astfel, programul de lucru al structurilor pentru imigrări, din întreaga ţară, este prelungit, sâmbătă, între orele 8,00 şi 16,00, şi duminică, între orele 7,00 şi 21,00, pentru a răspunde cererilor de înregistrare a rezidenţei formulate de către cetăţenii UE.

Cetăţenii Uniunii Europene care doresc eliberarea certificatelor de înregistrare a rezidenţei trebuie să prezinte o cerere scrisă, însoţită de documentele justificative în funcţie de scopul şederii pe teritoriul României. Certificatul de înregistrare se emite în aceeaşi zi şi este valabil pentru o perioadă de până la 5 ani, dar nu mai puţin de un an. De asemenea, europenii pot vota şi în baza cărţii de rezidenţă permanentă, document care atestă rezidenţa de lungă durată", precizează IGI.

Alegeri locale 2020. Se poate vota între 7.00-21.00

Secţiile de votare se vor deschide duminică, la ora 7,00, şi se închid la ora 21,00. Alegătorii care, la ora 21,00, se află în localul secţiei de votare pot să îşi exercite dreptul de vot.

Votarea se desfăşoară după anumite reguli de protecţie sanitară impuse de autorităţi în contextul pandemiei, care presupun purtarea măştii, dezinfectarea, dar şi păstrarea distanţei fizice de minimum un metru între participanţii la procesul electoral.