Agenția digitală rusă care i-a făcut campanie lui Călin Georgescu în România s-a dovedit a avea legături cu peste 50 de firme bulgărești (majoritatea din aceeași sferă), înregistrate la Plovdiv, cu același proprietar. Asta a scris deputaul Ivailo Mircev de la formațiunea "Da, Bulgaria", pe rețeaua de socializare X. Formațiunea este partener de coaliție al partidului Democrați pentru o Bulgarie Puternică.
"Acest lucru ne determină să ne punem multe întrebări - există vreo influență rusă în politica bulgară (știm că există). Care sunt partidele care au fost ajutate și cum? Acesta este răspunsul pentru cele 3,99% de procente ale formațiunii. Măreție? De ani de zile este clar că propaganda rusă se infiltrează în Bulgaria prin finanțare, în principal prin companiile energetice legate de Kremlin.
Chiar dacă în ultimii mai bine de doi ani, aceste afluxuri de capital au fost puternic limitate, ele există. Este treaba Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS) să lucreze pentru contracararea influenței ruse, dar acest lucru este imposibil atâta timp cât DANS însăși este sub influență rusă", a mai transmis deputatul bulgar, citat de 24chasa.bg
"În cazul unor servicii și instituții nefuncționale, vom discuta despre posibilitatea de a crea o comisie parlamentară care să strângă dovezi cu privire la influența rusă în Bulgaria la toate nivelurile", a mai comentat Ivailo Mircev.
Ce declara Ivailo Mircev în 2022
În 2022, Ivailo Mircev declara că formațiunea sa nu s-a îndoit niciodată de ceea ce fac majoritatea diplomaților ruși în Bulgaria. „Am primit însă asigurări că serviciile de informații ruse și rețeaua de spionaj rusă au ajuns chiar la vârful statului, ceea ce este foarte îngrijorător. Imaginați-vă unii dintre oamenii cu cele mai înalte funcții în țară, cei care au fost aleși.
Dacă ei pot ajunge la cele mai înalte niveluri în țară, să fiți convinși că nu lucrează pentru interesele Bulgariei, ci împotriva acestora. Mă întreb de ce diplomații expulzați nu au fost în număr de 71, cu însăși ambasadoarea Mitrofanova. Altfel, așa ceva nu s-a întâmplat în anii anteriori și noi știm de ce - pentru că atunci Bulgaria trebuia să servească intereselor lui Vladimir Putin. Bulgaria se temea atunci", declara Ivailo Mircev, în urmă cu doi ani.
(Traducerea-Rador)