Afaceristă legată de Clanul Sportivilor, beneficiară a unui contract de cinci milioane de euro în Sectorul 3

Robert Negoiță. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Un contract de cinci milioane de euro, finanțat de Primăria de la Sectorul 3, o are drept principal beneficiar pe Simona Ciulavu. Aceasta este o afaceristă cunoscută pentru legăturile sale cu Clanul Sportivilor și care în trecut a fost condamnată pentru implicare în constituirea unui grup infracțional organizat.

În decursul a trei luni, firma Algorithm Construcții S3 SRL, a înregistrat încasări de 1,9 milioane de lei din contractul pentru montarea a zeci de kilometri de garduri în Sectorul 3, potrivit G4Media.

Procedura a provocat un scandal în Consiliul Local, însă a fost aprobată în februarie 2024 și face parte dintr-o practică deja obișnuită.

Mai precis, Primăria atribuie direct contractul unei firme subsidiare, care gestionează fondurile în mod discreționar, fără a mai organiza licitații suplimentare.

Contract fără licitație de cinci milioane de euro în Sectorul 3

În anul 2023, Primăria condusă de Robert Negoiță a alocat suma de șase milioane de euro pentru campanii publicitare în media, prin aceeași metodă.

După ce sursa citată a descoperit această practică neobișnuită, firma Algorithm Construcții S3 a oprit publicarea facturilor pentru finanțarea canalelor media pe site-ul propriu, în urma contractului respectiv.

De asemenea, în februarie 2024, Consiliul Local din Sectorul 3 a adoptat un proiect de hotărâre care a conferit companiei Algorithm Construcții S3 SRL un contract de stat în valoare de 25 de milioane de lei.

În urma acestui contract, societatea are obligația de a executa, într-un termen de 18 luni, diverse lucrări de amenajare și modernizare în sector, inclusiv instalarea unor garduri metalice tratate anticoroziv și demontarea gardurilor vechi.

Cu toate că principalul obiect de activitate al Algorithm Construcții S3 este construcția de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, și are un număr considerabil de angajați, respectiv 220, societatea ar fi trebuit să aibă capacitățile necesare pentru a îndeplini contractul. În realitate, însă, lucrurile nu s-au desfășurat așa.

Bani publici. Sursa foto: Facebook

„Este un proiect de mare amploare și, drept urmare, a încheiat contracte cu doi operatori economici/prestatori de servicii pentru montarea gardurilor”, se arată într-un răspuns al companiei conduse de Simona Ciulavu.

Unul dintre aceștia este Central Board of Smart Consultants SRL București cu care a fost încheiat un contract pe data de 13 martie 2024.

„În urma unei cercetări de piață a Serviciului de Achiziții (…) în baza unei oferte de preț transmisă, îndeplinind, de altfel, și minimul de criterii eliminatorii care stau la baza selecției furnizorilor/prestatorilor, conform procedurilor de lucru interne”, se mai arată în răspuns.

Simona Ciulavu a avut mai multe probleme cu legea

Pe site sunt publicate trei facturi deja emise către Algorithm de Central Board of Smart Consultants SRL în perioada martie-iunie 2024, în sumă totală de 1,9 milioane de lei.

În detalierea sumei, prestatorul a specificat că a instalat 1.994, 360 și 1.692 metri liniari de gard cu înălțimea de 1,2 metri, la un preț de 396 lei pe metru liniar, fără TVA.

„Noi am mai avut un contract de acest gen, în trecut, dar cu Primăria Sectorului 3, probabil de acolo ne știu. Avem patru angajați, dar și zilieri care lucrează la acest contract. Din câte știu, noi primim doar 5% din suma alocată acestui proiect”, a declarat Ciulavu.

Fondată în 2017, Central Board of Smart Consultants SRL are ca unic asociat pe Simona Ciulavu. În 2020, Rise Project a dezvăluit că ar fi fost implicată într-o rețea de furnizare, în timpul pandemiei, către Unifarm, a unor măști neconforme, importate din Turcia.

Beneficiara contractului de cinci milioane de euro din Sectorul 3 are și legături cu Clanul Sportivilor. Astfel, alături de mai mulți membri ai Clanului a fost arestată de DIICOT pentur participarea la un grup infracțional organizat, în 2006 și a petrecut șapte luni în arest preventiv.

A fost condamnată în 2014 la un an și opt luni de închisoare cu suspendare.

DIICOT. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Cariera afaceristei a fost marcată de diverse funcții în administrația publică. El a îndeplinit rolul de economist la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală, apoi a lucrat ca consilier la Primăria Capitalei și, în cele din urmă, a ajuns la poziția de consilier principal în Direcția de monitorizare a achizițiilor din Ministerul Transporturilor, condus atunci de Ludovic Orban.

Metoda prin care se acordă contractele din Sectorul 3 nu e străină

Modul prin care fondurile din bugetul de la Sectorul 3 au fost direcționate către mai multe firme, fără organizarea unei licitații, prin intermediul firmei Algorithm Construcții S3 SRL, nu este nou.

În 2023, același Consiliu Local al Sectorului 3 a aprobat atribuirea unui contract în valoare de 30 de milioane de lei pe o perioadă de patru ani către Algorithm pentru „servicii de promovare instituțională”.

Sub conducerea unei persoane apropiate de primarul din Sectorul 3, firma Algorithm a distribuit direct sume considerabile către anumite canale media, cu scopul de a promova realizările Primăriei și ale edilului, mai scrie G4Media.