În ultima vreme a înflorit afacerea cu licențe. Sunt mulți studenți care, poate din comoditate, doresc să își cumpere o lucrare de licență, pe care, mai apoi, să o susțină în fața unei comisii susținând că este a lor. Jurnaliștii EVZ vă prezintă în EXCLUSIVITATE cum au încercat să își cumpere o lucrare de licență pentru o facultate de jurnalism.
Discuția cu cei care se ocupă de redactarea licențelor a avut loc pe Facebook, în urma unui anunța sponsorizat prin care anunțau că oferă calitate și originalitate „(inclusiv posibilitatea de raport antiplagiat). Prețuri promoționale pentru lucrările de diploma/disertatie finalizate anul acesta!”. Până a afla prețul unei lucrări de licență, vânzătorii de vise au fost informat potențialul cumpărător despre faptul că ei realizează lucrări de licență la cerere, dar și cum anume se defășoară afacerea.
„Mergeti la îndrumător, vă alegeți un titlu (dintr-o probabilă listă) și apoi noi vă realizăm un plan, mergeți cu el la aprobat și trecem la redactarea efectivă”, au scris aceștia. Pentru a aflat cât costă o astfel de lucrare, afaceriștilor li s-a comunicat titlul lucrării, numărul de pagini: 40-50 de pagini, cu titlul „Etica și deontologia presei în mediul online. Reguli de redactare și citare”.
Anul acesta, licențe cu promoție
După câteva minute de calcule, jurnaliștii EVZ au primit răspunsul pentru realizarea unei lucrări de licență cu titlul „Etica și deontologia presei în mediul online. Reguli de redactare și citare”, care să nu aibă mai mult de 50 de pagini. „Vă putem realiza această lucrare în termen de două-trei săptămâni, la prețul de 600 de lei. Prețul include lucrarea originală și modificările ulterioare până aveți acordul îndrumătorului.
Plata se face fie la finalizarea materialului, fie eșalonat, în urma primirii fiecărui capitol. Contra cost, oferim și raport antiplagiat folosind softul acesta: http://sistemantiplagiat.ro/pagina-principala. Prețul e valabil pentru lucrările finalizate anul acesta, dupa care va crește consistent. Modificările în schimb, sunt asigurate până la ok-ul îndrumătorului pe material. Așteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră”, au comunicat realizatorii licenței, jurnaliștilor EVZ. Suplimentar, pentru verificare în sistemul antiplagiat, cumpărătorul mai trebuia să scoată din buzunar, suma de 50 lei.
Discreție – cuvântul mult așteptat
Bineînțeles, cei care redactează astfel de lucrări de licență, sunt foarte discreți – în ciuda faptului că se promovează pe facebook, prin sponsorizări plătite. Întrebați de Jurnaliști dacă totul este discret, a venit și răspunsul promt: „Da, desigur”, iar după aceea le-a fost explicat modul de plată al lucrării:
„Pasul 1 - Dacă nu aveți un plan aprobat de îndrumător, vă realizăm noi unul și vă propunem o bibliografie; Dacă îl aveți, îl respectăm și pentru plata avansului întocmim introducerea.
Pasul 2 - Se achită un avans de 100 de lei
Pasul 3 - La finalizarea primei jumătăți din lucrare primiți fragmente din aceasta, în proporție de minim 50%, urmând să achitați 200 de lei. După achitare, primiți în întregime prima parte. Mergeți cu aceasta la îndrumător și vă sugerează eventualele modificari. Le rezolvăm.
Pasul 4 - La finalizarea lucrării, primiți fragmente din cea de-a doua parte. Achitați restul de 300 de lei urmând să primiți întreg material pe email. Mergeți la îndrumător și realizăm eventualele modificări. Cand totul este ok, dacă este nevoie, întocmim și prezentarea power point.
În cazul în care este posibil, pentru pașii 3 și respectiv 4 putem stabili întâlniri în București. Dacă nu este posibil, putem colabora online, odată cu propunerea de plan și bibliografie și vă trimitem și un număr de cont.
Daca sunteți de acord cu această metodă vă rog să îmi trimiteți toate datele pe care le aveți legate de material pentru a stabili termenele de finalizare (norme de tehnoredactare specifice universității, indicații de la îndrumător, numele îndrumatorului și eventualele cărți scrise de acesta (pe domeniul lucrării) bibliografie recomandată, orice alte informații care ar putea contribui la obținerea rezultatului optim)”, au precizat aceștia.
Atenționările vânzătorilor – sigur dar nu prea
„Atenție! Modificările gratuite asigurate se refera la modificări de conținut nu la cele de structură. Planul stabilit inițial de comun acord va fi respectat, eventualele adăugiri ulterioare la acesta făcându-se contra cost. Este de datoria dvs., înainte de a începe lucrul efectiv, să mergeți cu propunerea la îndrumător pentru semnalarea eventualelor modificări/completări. Atenție! Verificarea antiplagiat se face la cerere, la finalizarea lucrarii. Softul recomandat este utilizat de universități mari de la noi din țară și nu numai. În cazul în care procentul acceptat este depășit ne luăm obligația fie de a modifica, astfel încât să se încadreze, fie de a vă restitui banii”, au mai precizat vânzătorii
Rareori feedback
După tot acest proces elaborat, jurnaliștii EVZ au întrebat dacă știu ce note au obținut studenții din anii anteriori. Pentru a nu-și pierde potențialul client, aceștia au răspuns că „rareori primim feedback, dar note bune, desigur”.
Legalitatea unei astfel de afaceri