Marți, 5 septembrie, cu o viteză neobișnuită, Ministerul Apărării Naționale (MApN) și-a pierdut titularul, pe Adrian Țuțuianu, în urma unor evenimente care au stat sub semnul bizarului din capul locului. Așa cum EVZ a arătat, puțin după ora 14.00 - atenție, cronologia exactă este foarte importantă! - devenea public faptul că MApN nu mai are bani pentru plata salariilor. În comunicat se arăta clar că situația este generată de întârzierea rectificării bugetare și că drepturile salariale vor fi plătite eșalonat, dar cine să mai țină seama? Ideea receptată a fost că Armata, Guvernul Tudose, Țara, nu mai au bani să-și plătească oștenii. De la apariția Comunicatului, la declanșarea unui scandal monstru nu au mai trecut decât minute. Începutul unui scenariu de înlăturare a ministrului Apărării? Să vedem!
Intervenția publică a ministrului Țuțuianu, care a avut loc la două ore după diseminarea comunicatului, și declanșarea scandalului, prin care relua partea din Comunicat trecută cu vederea, aceea în care se arăta că este vorba despre o „problemă tehnică, urmând să fie rezolvată la următoarea ședință de Guvern”, nu a fost deloc în măsură sa calmeze spiritele, ba dimpotrivă, a adâncit suspiciunile. Mai mult, cum era și firesc, a dat muniție partidelor din opoziție.
Imediat, în declarațiile lor din aceeași zi, atât premierul Mihai Tudose, cât și șeful PSD, Liviu Dragnea, au declarat că nu au știut nimic de Comunicatul MApN, că au aflat despre el din surse publice, pe scurt, cu alte cuvinte, că nu înțeleg ce a fost în capul ministrului Țuțuianu.
O demisie impusă
În aceeași zi, la scurtă vreme, premierul Tudose a acceptat demisia lui Țuțuianu și l-a anunțat intermiar pe vicepremierul fără portofoliu, Marcel Ciolacu. Motivul înlăturării lui Țuțuianu, sub forma acceptării demisiei, acela prezentat opiniei publice, a fost expediat sub sintagma „lipsă de comunicare”. În ciuda suspiciunilor unor jurnaliști, cum că totul a fost o combinație abilă menită să-l tragă pe Țuțuianu pe tușă, peste poveste părea să se aștearnă uitarea. Cel mai mare semn de întrebare asupra motivelor reale ale acestei execuții de urgență - totul a durat câteva ore - acela generat de o anunțată vizită în SUA a ministrului Apărării și de eficiența cu care Țuțuianu s-a implicat în procedurile de înzestrare cu rachete HIMARS, rachete PATRIOT, corvete multifuncţionale şi transportorul blindat, părea să dispară și el.
Nu a fost, însă, să rămâ- nă așa! Ieri am intrat în posesia unor documente care arată fără dubii faptul că Guvernul a știut de Comunicatul pe care MApN urma să-l dea publicității, a știut în timp util atât de intenția MApN, mai mult a cunoscut chiar și conținutul Comunicatului care urma să fie publicat.
Felix Rache, omul cu „Deziluzia optică” de la Guvern
Țuțuianu i s-a cerut demisia de la Ministerul Apărării Naționale, atât Liviu Dragnea, cât și Mihai Tudose, au invocat drept argument proasta comunicare. Sau, mai bine spus, lipsa de comunicare, în sensul în care Adrian Țuțuianu nu ar fi informat Guvernul. Ei bine, în realitate, lucrurile nu stau deloc așa! Chiar în ziua cu pricina, în data de 5 septembrie, la ora 12:14, de pe contul de presă presamapn@ mapn.ro s-a transmis către comunicatori@gov.ro, contul de email gestionat de către consilierii cu competențe pe zona de comunicare a primului ministru și pe care transmit „subiectele sensibile”!, o informare semnată de purtătorul de cuvânt al MApN, potrivit căreia, în urma solicitărilor presei, a fost pregătit un punct de vedere care urmează a fi transmis jurnaliștilor. Informarea avea atașat conținutul Comunicatului care urma să fie remis presei. Mai mult decât atât, la ora 14:10 a aceleiași zile, folosind același cont de email (presamapn@mapn.ro), s-a retransmis comunicarea anterioară, cea de la 12:14, cu menționarea unor mici modificări operate în textul Comunicatului, care au rezultat în urma unor discuții purtate cu general de brigadă Florin Jianu, şeful Direcţiei Financiar-Contabile a MapN.
Neglijență sau rea-intenție
Deci, Guvernul a știut! Mă rog, entitatea guvernamentală din dosul adresei de mail comunicatori@gov.ro. Această entitate este, de fapt, departamentul condus de Felix Rache, recent intrat în Cabinetul Mihai Tudose pe funcția de Consilier de Stat, consilier pe probleme de comunicare și pe proiectul centenarului Marii Uniri din 1918. El este cunoscut telespectatorilor Antenei 3 ca protagonist al pastilei cvasi-umoristice „Deziluzia optică”. Din informațiile noastre, mailurile au fost primite de un subordonat al Consilierului de stat Felix Rache, Florin Zeru. De aici mai departe, nu știm ce s-a întâmplat cu cele două informări ale MApN, dacă au fost dosite sau promovate, nu știm dacă Rache l-a informat sau nu pe premierul Tudose. Ceea ce știm, însă, cu precizie, este că Guvernul a știut! Mai știm și că o anchetă internă ar trebui să lamurească dacă este vorba doar despre o defecțiune, sau despre o capcană gândită și aplicată în vederea debarasării de un ministu care părea din ce în ce mai activ, din ce în ce mai apreciat, din ce în ce mai incomod.