Adrian Toni Neacșu a vorbit despre justiția din țara noastră. Fostul judecător și membru CSM a subliniat că mulțio procurori au trimis în judecată persoanele care nu sunt vinovate penttu anumite fapte. Avocatul nu a trecut cu vederea nici activitatea lui Cătălin Predoiu la conducerea Ministerului Justiției.
Adrian Toni Neacșu a declarat că cele două mari partide aflate la guvernare, PSD și PNL, nu ar mai trebui să poarte discuții privind justiția pentru că acest domeniu a fost folosit prea mult timp „ca o ghiagă”. Fostul judecător a mai adăugat că cele două formațiuni politice nu mai au împotriva cui să folosească legile. Avocatul a subliniat și că dacă dacă Parlamentul era format în majoritate de membrii PSD și ar fi fost promovate doar 10% din reglementările actuale, sute de mii de români ar fi organizat proteste. Fostul membru CSM este nemulțumit și de procedura prin care sunt selectați procurorii șefi și speră ca aceasta să fie schimbată în 2024.
„Lipsa de acțiune lipsește și în interiorul Justiției. Este o mare acalmie. Este esențial ca publicul să fie interesat de Justiția unei țări. (…) Pandemia a învățat politicienii că este bine ca Justiția să nu fie lăsată prea liberă. În Republica Moldova, jumătate din judecătorii Înaltei Curți și-au dat demisia. Societatea controlată pare că este mai bine adaptată la vremurile post-pandemice. Când își vor pierde și din libertățile lor, probabil vor suferi și cei din Justiție. Abia acum se discută despre efectele Legilor Justiției prin instanțe”, a declarat Neacșu, care a subliniat că asociațiile prefesionale ale magistraților au fost distruse.
Fostul membru CSM a mai adăugat că noile Legi ale Justiției au făcut ca România să se întoarcă în perioada Rodicăi Stănoiu. „Acum președintele instanței vine cu echipa sa, nu se mai dă concurs. Nu este în regulă să întărești atât puterea, ducând-o în zona discreționarismului. Prin Legile Justiției s-au introdus pensiile speciale pentru membrii CSM. S-a dat un mandat în alb ministrului Justiției că orice propune este bun”, a mai spus avocatul.
Cum a gestionat Cătălin Predoiu procedura de selcție a procurorilor din marile parchete
Neacșu a analizat și procedura de selcție a procurorilor pentru conducerea celor mai mari parchete din țară, dar și performanțele realizate de DNA. Avocatul a spus că atunci când o instituție nu funcționeză, făcând referire la DNA, persoanele de vină ar trebui să își asume răspunderea pentru acest lucru. Fostul judecător a mai adăugat că mult prea multe persoane au fost trimise nevinovate în instanță. „Vorbim de drame umane, de oameni ținuți ani buni în Justiție degeaba. Nu ai cum să nu vezi că dosare care nu au ce să caute în instanțe sunt acolo. Aproape tot sistemul judiciar a fost infiltrat de o anumită ideologie. Există ideea de a face Justiție cu orice chip”.
Fostul membru CSM consideră că Justiția a fost schimbată în ultimul timp în justițiarism, iar achitările din foarte multe dosare s-au produs din cauza deciziilor greșite unor procurori. Neacșu a punctat că nimeni nu a vorbit despre aceste achitări, iar explicația a fost că o altă instituție a fost de vină. Problema se află, de fapt, la parchete pentru că în aceste instanțe de judecată se ia decizia privind trimiterea persoanelor acuzate în judecată. „Filtrul și controlul în parchete nu mai funcționează. Mentalitatea din parchetele noastre nu corespunde valorilor procesului penal. Nu ești procuror ca să trimiți în judecată oameni, ci oameni vinovați”, a mai spus fostul judecător.
Cazul polițistului Bogdan Gigină
Avocatul a mai declarat că spera ca judecătorii noi să vină cu dorința de a îndrepra probe din aceste dosare. Neacșu a amintit și de decizia în cazul lui Gabriel Oprea din dosarul polițistului Bogdan Gigină, despre care a zis că a fost „cea mai rușinoasă achitare”. Fostul judecător a punctat că prin aceste incidente, încrederea populației în Justiție scade. „Soluția în cazul Gigină este scrisă totuși de un judecător. Prescripția trebuia aplicată așa cum a decis CCR. Tot sistemul judiciar a refuzat. CCR este cea mai bună scuză a procurorilor. Odată ce a intervenit prescripția, clienții nu mai vor să continue procesul penal”.
Neacșu a mai spus că fostul șef al DNA, Crin Bologa, ar fi fost demis din funcție, la presiunea factorului politic, dacă nu s-ar fi pensionat. Avocatul a subliniat că toate numirile procurorilor la conducerea parchetelor sunt politice, iar concursul pentru prost sunt „doar de fentă”. „Cele 2 persoane au fost agreate dinainte și apoi a fost un mic teatru. A fost un mic spectacol de operetă. Procurorii nu s-au înscris pentru că nu au crezut în seriozitatea procedurii. Nu a existat un proces serios de selectare, numirile procurorilor sunt politice. Klaus Iohannis s-a antepronunțat în numirea procurorilor”.
De ce va refuza PSD Ministerul Justiției la rocada guvernamentală
Adrian Toni Neacșu a continuat prin a spune că Ministerul Justiției va fi „un cui al lui Pepelea” la rotativa guvernamentală din luna mai pentru că PSD nu va vrea să preia această instituție. Avocatul a subliniat că Legile Justiției din 2022 sunt mai „proaste” față de cele din 2018, iar acest domeniu ar fi trebui să ofere un echilibru spcietății și nu contrariul. Fostul membru al CSM a mai adăugat că problema majoră a sistemului este lipsa de jucători și procurori. Tot mai mulți magistrați au ieșit la pensie în ultima perioadă.
Fostul judecător a subliniat că întinerirea sistemului poate să nu fie cea mai bună soluție pentru acest domeniu, iar Ministerul și a CSM ar trebui să rezolve toate aceste probleme. „Trebuie oprită hemoragia ieșirilor la pensie din Justiție. CSM nu îndrăznește să mai spună ceva care să deranjeze factorul politic. Pensiile magistraților sunt nejustificate, extraordinar de mari. Achitările de acum sunt date de această generație care pleacă și care are experiență profesională”, a declarat Adrian Toni Neacșu pentru AlephNews.