Adrian Năstase a lansat ieri, 16 septembrie, o nouă ediție a cărții sale „Cele două Românii”. Aceasta a fost publicată inițial în 2014. Pentru această nouă ediție, fostul premier al României a revizuit textul vechi la care a adăugat o analiză a ultimilor două decenii. Această carte a fost scrisă cu un scop clar. Acela de a oferii poporului român un document din care să se poată informa despre istoria politică a țării, de la un personaj care a jucat un rol semnificativ în ea.
În ediția revizuită a cărții sale „Cele Două Românii”, Adrian Năstase încearcă să ne arate că astăzi, România s-a spart în chiar mai multe bucăți, acestea fiind separate de ură și ignoranță. Fostul premier vorbește despre degradarea limbii române și agresiunea de care dau dovadă românii pe rețelele de socializare. ”Mă uit pe diverse forumuri, bloguri, pe Facebook. Mă îngrozește ce văd. Injurii, obscenități, ascunse în spatele câte unui nickname,” povestește el.
Cartea fostului Premier, prin ochii unor personalități importante
Ioan Mircea Pașcu, ministrul Apărării în Guvernul condus de Adrian Năstase, a fost prezent la lansarea noii ediții a cărții "Cele Două Românii". El a spus că aceasta ilustrează drumul parcurs de țara noastră, „de la o societate închisă la una deschisă”. De asemenea, el a susținut că oamenii care au ocupat funcții importante în guvern, așa cum este cazul lui Adrian Năstase, au datoria de a lăsa în urma lor scrieri. „Generația noastră se pregătește să iasă din scenă. Generațiile noi care ne iau locul nu au avut contact direct cu acea parte a trecutului țării noastre. În aceste lucrări, cum este și cartea lui Adrian Năstase, se află adevărul”, a declarat el.
Totodată, Cristian Niculescu, fondatorul editurii Niculescu, care a editat cartea „Cele Două Românii”, a vorbit despre scăderea numărului de cititori în România. „Cifra de afaceri totală a tuturor editurilor românești este de 100 de milioane de euro. În Germania este de 10 miliarde de euro. Doar 6% din români citesc o carte pe an. Este un număr infim.” El a explicat că acest fenomen se datorează „căderii școlii”. „ Până nu se va ridica școala, cel puțin la nivelul la care a fost odată, numărul cititorilor va continua să scadă.”
Pentru a construi viitorul, trebuie să înțelegem trecutul
Adrian Năstase a mărturisit într-un mod onest că nu este 100% obiectiv în cartea sa. „Nu aveam cum să fiu”, a spus el. „Majoritatea operelor politice au un anumit grad de subiectivitate. Se omit anumite lucruri, anumite evenimente. Am încercat totuși, să las deoparte trăirile mele personale și credințele, pentru a putea oferi cititorilor informații cât mai aproape de adevăr.”
În ochii săi, România s-a degradat în timp. Aceasta a fost zdruncinată de războiul cu ea însăși și trecutul ei, de emigrările ce au distrus familii întregi și de deteriorarea sistemului educațional. „S-au angajat pe un anumit drum, acum le este greu să se întoarcă, copiii – unii – sunt la școli acolo, alții s-au obișnuit să stea la bunici. Multe familii s-au destrămat, între atîtea drumuri și tentații.”
Noua ediție a cărții „Cele Două Românii” are 552 de pagini, împărțite în 50 de capitole. În acest volum, fostul premier a adăugat o serie de informații noi. El a povestit despre proiectele realizate, despre PSD în relație cu alte partide, despre alegeri și despre relațiile cu Uniunea Europeană. De asemenea, a menționat și motivul pentru care nu a candidat împotriva lui Ion Iliescu în 2005. Adrian Năstase vorbește, în noul volum, și despre demisia sa din funcția de Președinte al Camerei Deputaților.
Fostul Premier al României dorește ca această carte, „Cele Două Românii”, să fie un ghid pentru tinerii de astăzi. „Pentru a construi un viitor mai bun, trebuie mai întâi să înțelegem greșelile trecutului”, a declarat el în cadrul lansării noului volum. Cartea poate fi achiziționată direct de la sediul Fundației Europene Titulescu.