Fostul lider al PSD din perioada de glorie a partidului, Adrian Năstase, a comentat, într-o postare pe blogul personal, ceea ce s-a întâmplat la congresul social-democraților, analizând discursurile principalilor actori implicați.
Retras din partid și din politică, Adrian Năstase a comentat, de pe margine, principalele aspecte ale congresului care s-a încheiat cu preluarea conducerii de către Marcel Ciolacu. Fostul lider și premier al PSD din perioada 2000-2004 s-a declarat plăcut impresionat de discursul Gabrielei Firea.
„Dintre discursuri, mi-a plăcut cel al Gabrielei Firea. Liber, cu empatie, critic la adresa guvernului si cu un mesaj valabil in ceea ce o priveste pe Maria. Cea căreia unii vor să-i pună o altă pălărie”, a scris Adrian Năstase.
El a arătat că acest congres trebuia să se desfășoare pentru ca echipa de conducere a PSD să capete legitimitate și pentru a evita eventualele contesatații pe listele de candidați la viitoarele alegeri parlamentare.
Totodată, Adrian Năstase a apreciat că noul proiect politic, propus de echipa de conducere este bine întocmit, iar demersul de identificare a unui nou electorat, pe care să se bazeze și pe care să-l reprezinte PSD este corect.
„Corectă nevoia de identificare a noului electorat. Efortul trebuia inceput mai demult. Proiectul politic este bine intocmit. Definirea patriotismului economic era necesară. Va fi nevoie de o curajoasă punere in aplicare”, a comentat fostul premier.
Pe de altă parte, Adrian Năstase nu este de acord ca PSD să se despartă în totalitate de ceea ce a fost și să-și uite tradiția. În opinia sa este nevoie de o continuitate, iar o ruptură definitivă nu este indicată și nici posibilă.
„Eu credeam că e necesară despărțirea de «greselile trecutului» dar – consider – «trecutul», în ansamblul său înseamnă rădăcinile în care se ancorează un copac puternic. Iar tăierea lor poate fi periculoasă. Oricum, nu poți, pe de o parte, să te separi de trecut și, în același timp, să-ti amintești de rolul jucat de «PSD-ul trecutului» în aderarea la UE și la NATO”, a mai arătat Adrian Năstase.
Adrian Năstase a mai comentat cooptarea lui Vasile Dâncu în echipa de conducere, arătând că acesta ar putea juca un rol important în distribuirea puterii în interiorul PSD.
„Totuși, în condițiile în care președintele Consiliului Național este ales de congres, și în condițiile în care mulți din membrii săi vor intra în Consiliul Politic Național, nu-mi este clar cu ce se va mai ocupa Consiliul Național. Vor ramâne doar departamentele cu un coordonator, numit președinte al Consiliului Național. Într-un fel aceasta e o parte din reforma gândită de Liviu Dragnea care voia eliminarea Consiliului Național din organigrama partidului”, a concluzionat Năstase.