ADRIAN GEORGESCU: Un grup de cercetători...

Aproape că nu există ziar care să nu conţină măcar o ştire de genul: "Un grup de cercetători de la Universitatea din Boston a observat că majoritatea persoanelor cu ochi albaştri preferă pepenele verde celui galben.

Este triumful cotidian al stupidităţii: aflăm ştiri care nu ne interesează despre experimente care nu au nicio valoare practică. Informaţia perfectă se referă astăzi la cineva care ori face un lucru banal, ori unul inutil. Iată trei exemple reale.

Trei lingvişti de la Universitatea din Barcelona au realizat un experiment ştiinţific din care rezultă că, în general, şobolanii nu pot face diferenţa dintre o persoană care rosteşte propoziţii de la coadă la cap în limba japoneză şi una care face acelaşi lucru în olandeză. Doi cercetători de la Australian Commonwealth Scientific and Research Organization au aflat care e numărul de fotografii pe care trebuie să-l faci unui grup, pentru a fi aproape sigur că nici una dintre persoanele din grup nu va fi surprinsă cu ochii închişi. Doi fizicieni de la Universitatea Pierre şi Marie Curie din Paris au făcut paşi importanţi în a explica de ce spaghetele uscate, când sunt îndoite, se rup de obicei în mai mult de două bucăţi. Veţi remarca faptul că, în afara perfectei inutilităţi a concluziilor trase de respectivii savanţi, ele nu stabilesc legi universal valabile, ci evenimente care se petrec „în general“, „aproape sigur“ sau „de obicei“.

 Există, desigur, sute de savanţi, medici şi cercetători care încearcă să afle leacul multor boli, de la cancer până la maladia Parkinson. De la aceştia avem puţine veşti, de obicei în genul „ultimele cercetări au arătat că persoanele care mănâncă mărar sunt mai puţin predispuse la a face cancer“.

Totuşi, aceşti oameni care de zeci de ani se dau cu capul de pereţi (doi savanţi din California au explicat, în acelaşi timp, de ce ciocănitorile nu au migrene) pentru a afla răspunsuri la probleme importante şi extrem de dificile merită tot respectul nostru. Mi-e teamă însă că, atunci când aceste răspunsuri vor veni, ele vor fi greu de dibuit între o ştire cu Simona Sensual şi una în care un grup de cercetători suedezi va stabili că persoanele care stau la parter consumă, de obicei, mai multe dulciuri decât cei care au cărare pe mijloc.

(Comentaţi pe www.adriangeorgescu.ro).